Etter over 18 timers mekling ble det lagt fram et meklingsforslag for Luftfartsoverenskomsten. Forslaget går ut til uravstemning uten anbefaling fra forhandlingsutvalget.
Det vil nå være opptil medlemmene alene å ta stilling til om de sier ja eller nei til meklingsresultatet. Stemmer medlemmene nei, vil det kunne bety konflikt for å oppnå et bedre resultat.
Dette er de viktigste endringene:
Økonomi minste månedsfortjeneste
Laveste lønnsgruppe for minste månedsfortjeneste fjernes, og samtlige som uriktig har vært plassert i denne gruppen flyttes ett trinn opp. Dette er en viktig seier, og tilsvarer en lønnsvekst på 5,6% fra 1. april for disse medlemmene.
I ny laveste lønnsgruppe der formelt utdanningskrav er fullført videregående skole, blir satsen kroner 17 000,-.
Stillinger der formelt utdanningskrav er fagbrev eller inntil 2-årig spesial- eller høyskoleutdanning, blir satsen kroner 19 364,-. Dette tilsvarer en lønnsvekst på 3% fra 1. april.
Stillinger der formelt utdanningskrav er inntil 3-årig spesial-, høyskole- eller universitetsutdanning, blir satsen kroner 21 321,-. Dette tilsvarer en lønnsvekst på 3% fra 1. april.
Innenfor SAS-gruppen har man på grunn av konsortiets økonomiske situasjon avstått fra å få det generelle tillegget på kroner 163,- per måned for inneværende år. Det skal imidlertid forhandles om dette som en del av mellomoppgjøret i 2005.
Forhandlinger om garantisatsene i mellomoppgjørene
I en ny bestemmelse heter det at satsene fra nå også skal reguleres i annet avtaleår. Dette må ansees som en betydelig nyvinning, i det dette sikrer de laveste lønte en årlig lønnsforbedring. Ved lønnsforhandlingene i 2005 sikres nå nye muligheter for høyere lønn. Denne bestemmelsen gjelder i alle kommende mellomoppgjør.
Matpengesatsen er hevet til kroner 65,-
Timefaktoren i skiftsatsene økes fra kroner 47,- til 51,-
Tilleggsgodtgjøring for bevegelige helligdager med unntak av 1. påskedag og 1. pinsedag
Denne ordningen er nå endret og forbedret. Det er nå tariffestet at ved arbeid på bevegelige helligdager (med unntak av 1. påske- og pinsedag) så utbetales i tillegg til den tariffestede godtgjøringen en tilleggskompensasjon tilsvarende 70% for hver arbeidet time på nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, 1. og 17. mai, Kristi Himmelfartsdag, 2. pinsedag 1. og 2. juledag.
Forskjøvet arbeidstid
Det heter fra nå at ved forskjøvet arbeidstid utenfor avtalt skiftplan eller ordinær arbeidstid, så skal tillegget være som bestemt for overtid.
Innleie og vikarer
Når det gjelder bedriftens bruk av innleie og vikarer, er denne bestemmelsen styrket. Det heter nå at omfang og behov skal drøftes med de tillitsvalgte og bedriften skal fremlegge tilgjengelig informasjon for de tillitsvalgte.
Utdanning utenom arbeidstid
Det er innført en helt ny bestemmelse som blant annet gir personer som tar utdanning etter avtale med bedriften rett til minst to timers fri mellom arbeidets slutt og skoletidens begynnelse dersom utdanningen begynner klokken 16.00 eller senere. I tillegg skal det gis fri minst to timer mellom arbeidets slutt og eksamens start. Det er egne regler for deltakere på §3-5 kurs og egne bestemmelser for fri uten lønnstrekk i forbindelse med eksamen.
Tjenestepensjon
Når det gjelder tjenestepensjon viser partene til regjeringens brev til partene i tariffoppgjøret mellom TBL/Fellesforbundet, hvor det slås fast at regjeringen vil fremme forslag overfor Stortinget om innføring av en lovpålagt tjenestepensjonsordning.
Egne arbeidsgrupper
Partene er enige om å nedsette en egen arbeidsgruppe med tre representanter fra arbeidsgiversida og tre fra arbeidstakersida. Denne gruppen skal behandle HKs krav vedrørende lærlingeordningen, spørsmålet om likestilling og også i forhold til spørsmål knyttet til uregjerlige passasjerer.
Det er inngått avtale om en fellestillitsvalgt innenfor for HK-klubbene i SAS-konsernet i Norge.
Til meklingsresultatet
I utgangspunktet hadde HK ønsket å heve den nye minstesatsen enda mer enn hva vi oppnådde på kroner 17.000,- per måned. Imidlertid hadde Luftfartens Funksjonærforening (LFF) lagt føringer i sine forhandlinger med arbeidsgiver om at minstelønnssatsene ikke skulle heves over kroner 17.000,-
Etter hva HK erfarer truet LFF også SAS med konflikt dersom HK lønnsmessig fikk hevet medlemmene våre over hva LFF allerede hadde avtalt. En slik konflikt ville rammet SAS hardt.
Vår konflikt for å komme over 17.000,- vill imidlertid også rammet økonomisk pressede flyselskaper, som eksempelvis Norwegian. Dette ville hatt ringvirkninger og betydd fare for arbeidsplasser i tilknytning til Norwegians virksomhet.
En slik streik kunne HK ikke ta ansvar for og forhandlingsutvalget valgte derfor å ikke gå til streik på tross av at forhandlingsutvalget vet at HKs eventuelle streik ville hatt et utfall som hadde hevet de lavest lønte over det nivå LFF hemmelig hadde avtalt seg fram til med arbeidsgiveren.
Uravstemning
Meklingsresultatet går nå ut til uravstemning, uten anbefaling. Alle endringene med forklaringer vil gå ut sammen med stemmemateriellet. Fristen for innsendelse av stemmeseddel til hovedkontoret er mandag 20. september.