Gratulerer med dagen!

1. mai har siden 1889 vært arbeidernes internasjonale kampdag. Over hundre år senere står dagen som et viktig symbol på de kamper som er vunnet – og de som gjenstår å vinne.

Arbeidernes dag har sitt utgangspunkt fra en amerikansk generalstreik i 1888, der kravet var innføring av 8-timersdagen. Arbeiderkongressen i Paris vedtok året etter saken som et internasjonalt krav. I Norge var det arbeiderne på Hydro i Rjukan som først sto på kravet om 8-timersdagen. De gikk hjem etter de åtte timene, to timer før arbeidsdagen var over. Sommeren 1919 ga statsminister Gunnar Knudsen etter for den norske arbeiderbevegelsens krav, og 8-timersdagen ble et faktum.

Trygge jobber – nytt flertall, er årets hovedparole. Sittende regjering har ført arbeidslivet tilbake i tid. Trygge, faste jobber blir erstattet med midlertidige stillinger, og nye utrygge ansettelsesformer som 0-timerskontrakter vokser frem. Den høye arbeidsledighet blir ikke tatt på alvor.

Skal arbeiderbevegelsen fortsette å lykkes med det sosialdemokratiske prosjektet trengs en ny regjering som jobber med, og ikke mot fagbevegelsen. Vi trenger en regjering som løfter de mange, fremfor å gi skattekutt til de få.

HKs ledelse holder følgende appeller i år.

Forbundsleder Trine Lise Sundnes – Lillehammer

1. nestleder Bjørn Mietinen – Vadsø

2. nestleder Christopher Beckham – Lillestrøm

Her finner du oversikt over hvor LOs ledelse og forbundslederne holder appell.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?