Regjeringen må rydde opp i ambulansefly-kaoset og si opp anbudskontrakten

HK mener at Luftambulansetjenesten er en livsviktig tjeneste som på ingen måte egner seg for anbud. 

– Helseministeren må nå rydde opp i krisen som har oppstått etter at Luftambulansetjenesten ble satt ut på anbud og annullere anbudskontrakten som er inngått, sier forbundsleder i HK, Trine Lise Sundnes.

Hun påpeker at Luftambulansetjenesten skal sikre liv og helse og gi folk trygghet.

– Situasjonen som er oppstått skyldes at helsemyndighetene ikke lyttet til faglige råd, og at myndighetene ofret kvalitet og en trygg tjeneste for å spare noen kroner. Det er å sette folks liv og helse på spill, mener Sundnes. Hun er opptatt av at særlig for folk i Nord-Norge og i distriktene, som er helt avhengig av denne tjenesten, er det nå en reell grunn til å være bekymret. – Dette er ikke en situasjon vi kan leve med, sier Sundnes.

Forbundslederen i HK påpeker at Luftambulansetjenesten er en grunnleggende velferdstjeneste som HK vil forsvare, ikke konkurranseutsette. – Denne tjenesten må ha høy kvalitet i alle ledd. Det vi ser nå er at hele tjenesten rakner fordi det ikke ble lagt inn krav om at ambulanseflygere med erfaring og kompetanse skulle videreføres i tjenesten, sier forbundslederen. HK mener at Luftambulansetjenesten må drives av det offentlige.

Sundnes mener at staten skal bekjempe sosial dumping. – Her ser vi at staten finansierer sosial dumping. Resultatet av dette er den kritiske situasjonen som nå truer liv og helse og folks trygghet, sier Sundnes.

Hun gjør det klart at HK stiller seg bak kritikken Norsk Flygerforbund har reist, og som også er forsterket av leger og helsepersonell.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?