HK Norge og Virke ble enige  

Streik er avverget . Etter mekling over 11 timer på overtid, ble HK Norge og Virke til slutt enige.

HK Norge fikk gjennom kravet om økt kjøpekraft og gjennomslag for et tillegg for søndagsarbeid. Sammen med planer for en ambisiøs kompetansereform for handels- og tjenestenæringen, er dette oppgjøret et godt resultat.  

Dette ble HK enige med Virke om:  

LØNN

Minstelønnssatser gjeldende fra 1. april. 

  2023 2024 
  Mnd Time Mnd Time 
Lønnstrinn 1 kr 27 874,00 kr 171,53 kr 28 849,00 kr 177,53 
Lønnstrinn 2 kr 28 012,00 kr 172,38 kr 28 987,00 kr 178,38 
Lønnstrinn 3 (25 år) kr 28 350,00 kr 174,46 kr 29 325,00 kr 180,46 
Lønnstrinn 4 kr 29 258,00 kr 180,05 kr 30 233,00 kr 186,05 
Lønnstrinn 5 kr 31 655,00 kr 194,80 kr 33 117,50 kr 203,80 
Lønnstrinn 6 kr 37 882,00 kr 233,12 kr 39 905,13 kr 245,57 

Vi har minstelønnssatser sammen med Virke, og de nye endringene på disse er som følger:  

  • Et generelt tillegg på 4 kroner.  
  • Trinn 1-4 øker med 6 kroner (inkludert generelt tillegg) 
  • Trinn 5 øker med 9 kroner (inkludert generelt tillegg).  
  • Trinn 6 øker med 12,45 kroner (inkludert generelt tillegg).  

Møtebok Landsoverenskomsten

Møtebok Kontoroverenskomsten

Møtebok Lederoverenskomsten

KOMPETANSE

Virke og HK Norge kom frem til en enighet på kompetanse som gir dette oppgjøret et historisk sus. Kompetansereform det er enighet om gjelder for handels- og tjenestenæringene i Norge. Den legger vekt på livslang læring og kompetanseutvikling tilpasset behovene i de berørte bransjene i arbeidslivet.  

Virke og HK Norge skal samarbeide om følgende: 

  1. Oppfølging av Kompetansereformutvalget: Regjeringen og partene vil vurdere finansieringsmodeller for etter- og videreutdanning som støtter livslang læring. HK Norge og Virke forventer at dette følges opp også i handels- og tjenestenæringene. 
  1. Styrking av kompetansetilbudet: Inkluderer etablering av en nasjonal kompetanseportal, utvikling av fagskoletilbud spesifikt for handels- og tjenestenæringene, og styrking av realkompetansevurderinger. 
  1. Samarbeid om kompetanseutvikling: Partene vil arbeide for bedre målrettet bruk av eksisterende midler, samt arrangere konferanser og gjennomføre opplæring for å fremme kompetanseutvikling på arbeidsplassen. 
  1. Utvalgsarbeid: Et utvalg vil vurdere faktiske behov og utfordringer i næringene, vurdere etablering og administrering av et kompetansefond, og tilpasse regjeringens kompetansereform til næringenes behov. 
  1. Bransjeprogram: Partene skal i fellesskap initiere og søke om offentlig finansiert treparts bransjeprogram for avtaleområdet. 

Reformarbeidet skal starte senest i oktober 2024 og er planlagt å være godt integrert i tariffoppgjøret i 2026. 

–  Denne avtalen representerer et avgjørende skritt mot å sikre at hver enkelt arbeidstaker i handels- og tjenestenæringene har tilgang til relevant og oppdatert kompetanse, noe som er særlig viktig innen næringene som her er berørt, sier forbundsleder Christopher Beckham.

Kompetansereformen er ikke bare en investering i dagens arbeidstakere, men også en forberedelse til morgendagens utfordringer. Den sørger for at Norge vil være i forkant av kompetanseutvikling innen handels- og tjenestesektoren, sier Beckham. 

SØNDAG

Søndagen som annerledesdag er viktig for HK Norge, og handler om å verne om ansattes fritid. Vi mener at de som må jobbe når andre har fri bør kompenseres skikkelig. 

Søndag er en av få dager der ungene ikke er på skole og de fleste i samfunnet har fri. I tillegg har dagen en sentral plass i frivilligheten og idretten. Vi vet også at bransjen ikke ønsker mer søndagsåpning, men det har likevel sittet langt inne for arbeidsgiverne. Vi endte til slutt på fem kroner tillegg for arbeid på søndag, og dermed utgjør søndagstillegget nå 115 kroner.  

Ansatte skal kompenseres ordentlig for arbeid utenfor normalarbeidsdagen. Søndager er ungene hjemme, og de fleste i samfunnet har fri. De som må jobbe når andre spiser søndagsmiddag skal kompenseres skikkelig, sier forbundsleder Christopher Beckham  

Dette er en prinsipielt viktig sak for oss. Det er bra å få styrket tillegget,  
men jeg er skuffet over at vi ikke kom lenger på søndag denne gang, sier Christopher Beckham 

Ansiennitetstillegg 
Enighet om å jobbe for et ansiennitetstillegg for arbeidstakere som har stått lenge i bedriften. Dette skal jobbes med frem til sommeren 2025 og vil gjelde for de med 10 og 15. års ansenitet.   

Webinar om resultat i meklingen 
For å gi alle informasjon om utfallet av meklingen, inviterer forbundsledelsen til et webinar kl 13:30 den 30. april 2024. Her vil de forklare innholdet og betydningen av enigheten som ble oppnådd med Virke etter lange og intensive forhandlinger. Dette er en god mulighet for alle tillitsvalgte og medlemmer på området til å få både oversikt og innsikt i resultatet.  

Det vil bli sendt ut sms med lenke til webinaret så snart det er klart. Webinaret vil også være mulig å se i opptak via samme lenke. Hvis du ikke har mottatt lenke til webinaret innen 13:30 kan du høre med din tillitsvalgte, eller med ditt regionskontor.

Uravstemning 
Nå som meklingsresultatet er klart, er det medlemmenes tur til å stemme ja eller nei til resultatet av tariffoppgjøret. Medlemmer som har stemmerett, får tilsendt informasjon om hvordan de stemmer på e-post/SMS i løpet av uka som kommer. Fristen for å stemme kan medlemmene finne i informasjonen de får tilsendt.  

Lokale lønnsforhandlinger  
Når de sentrale tarifforhandlingene mellom HK og Virke avsluttet, kan det være mer å hente lokalt. Nå handler det om hvordan verdiene de ansatte har vært med på å skape på den enkelte bedrift, skal fordeles. De tillitsvalgte skal nå i gang med sin del av jobben, og kreve lokale forhandlinger. Tips til lokale forhandlinger  

Vanskelige ord og uttrykk?  
I FriFagbevegelse sitt tariffleksikon er de viktige og vanskelige ordene forklart. 

Konkurs i AOF Norge

Studieforbundet AOF Norge har begjært seg selv konkurs, og 80 ansatte står nå uten arbeid….

Read More
Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?