Omstilling
Omstillinger og omorganiseringer preger oss i arbeidslivet og kan ramme hvem som helst. For å kunne påvirke bedriftens beslutninger kreves kunnskap og samhold. Dette får vi med en tariffavtale. HK Norge kan hjelpe deg med det.
Endringer på jobben, som omstilling og omorganisering, kan ofte skape uro og utrygghet. I HK er vi eksperter på hvilke spilleregler som gjelder hvis endringene rammer deg. Vi vet at arbeidslivet kan forandre seg fra dag til dag. Med oss på laget har du et handlekraftig og moderne fagforbund i ryggen. Vi står alltid klar til å hjelpe våre medlemmer.
Omstilling og utrygghet
Eierskifte, oppsplitting og outsourcing kan være skummelt. Som ansatt kan du bli redd for å miste jobben eller få nye arbeidsoppgaver du ikke har nødvendig kunnskap om – eller ikke vet om du får opplæring i. Mange føler seg utrygge på arbeidsgiver og er redde for å miste et godt arbeidsmiljø. Du vet kanskje ikke at du kan påvirke i prosessen.
Større påvirkning med tariffavtale
Ifølge loven har arbeidsgiver plikt til å si ifra om omlegging som har betydning for deg og dine kollegers arbeidsdag så tidlig som mulig, og drøfte det med dere. Hva arbeidsmiljøloven sier er et minstekrav, mens en tariffavtale gir ytterligere rettigheter til medbestemmelse. Tariffavtalen går lengre i å kreve en reell innflytelse, og retningslinjene er til stor hjelp for utrygge arbeidstakere i en omstillingsprosess.
Rett til medbestemmelse
Medbestemmelse betyr at arbeidstakere kan involveres i det meste, i alt fra;
- arbeidstidsordninger
- omorganiseringer
- kontrolltiltak
- flytting
- nye datasystemer
De tillitsvalgte skal få undersøke forhold, fremme og drøfte sine synspunkter med ledelsen før den endelige beslutningen tas. Det viktige med tariffavtalen er at den fastslår at arbeidsgiverne skal legge forholdene til rette for å gi tillitsvalgte reell innflytelse før beslutningene tas.
Hjelp og tiltak i en omstilling
I HK Norge er vi eksperter på hvilke spilleregler som gjelder hvis omorganiseringene rammer deg. Kvaliteten på prosessen er avgjørende for at bedriften skal nå sine mål og at ansatte ikke skal utsettes for helsebelastninger på grunn av måten omstillingen gjennomføres på.
Som medlem i HK får du tilgang til:
- Råd og veiledning fra hele LO
- Skolering og kompetanseutvikling:
– Stipend
– Kompetanseutvikling
– Tillitsvalgtskolering
– Kurs gjennom AOF
– AOF toppskolering
– LO-skolen
– LO-skolen/Yorkshire skolen
– Geneveskolen
– Globaliseringsskolen
Råd og veiledning fra hele LO
Våre rådgivere jobber med slike problemstillinger til daglig og tilbyr hjelp til alle tillitsvalgte og medlemmer, enten det er store eller små spørsmål. Om nødvendig kommer vi ut til deg der du er. Våre ansatte står klare til å hjelpe deg på regionskontorer spredt over hele landet.
HK er tilsluttet LO. For deg betyr det at du har tilgang til de beste ressursene når det gjelder vern etter arbeidslivets spilleregler. Vi har blant annet tilgang til LOs juridiske avdeling som igjen er det ledende advokatmiljøet i Norge innen arbeidsrett. Det betyr at vi kan forhandle med de beste juristene på din side når det virkelig gjelder.
Når du trenger råd og veiledning er vi der for deg, og gir deg kunnskap i alt som gjelder arbeidslivet. Enten det er omorganiseringer, medbestemmelse, permisjoner og sykdom, eller arbeidsmiljø generelt. HK sitter på spisskompetanse om lov- og avtaleverk. Dette er noe vi mer enn gjerne deler med deg som er medlem. Siden vi daglig har kontakt med, og har kjennskap til andre i din situasjon, kan du være trygg på vår faglige kunnskap.
Skolering og kompetanseutvikling
Du har god kompetanse allerede, men er du ekspert på arbeidslivet? Årlig utdanner vi over 1000 medlemmer gjennom kurs i lov- og avtaleverk. Vi spisser selvsagt utdanningen mot de regler som gjelder din arbeidsplass, men vi har også tilbud innenfor egen toppskolering i arbeidslivet.
Hovedavtalen
Du kan søke om støtte til alt fra fagbrev til høyere utdanning. Det er viktig at du kan videreutvikle kompetansen din og få mulighet til å lære noe nytt.
Tillitsvalgtskolering
HKs tillitsvalgtskolering består av fire trinn og er en grunnleggende skolering for tillitsvalgte og medlemmer. Skoleringen tar sikte på en dypere innsikt i ulike temaer fra et trinn til det neste og omfatter blant annet lover og avtaler, organisasjonskunnskap og forhandlingsteknikk.
AOF kurs
Gjennom AOF har du som medlem tilgang til mange ulike og lærerike kurs. Det kan være emner som: Mobbing i arbeidslivet og psykososialt arbeid, IA-avtalen og sykefraværsarbeid, økonomiforståelse, ansettelser og oppsigelser i arbeidsforhold, organisasjon og ledelse av fagorganisasjoner, HMS og tillitsvalgts arbeid, organisasjonskunnskap, forhandlingsteknikk, tale og debatt/mediehåndtering og pensjon for fremtiden.
AOFs toppskolering
Arbeidsmiljøskolen skolerer medlemmer i et bredt utvalg av moduler innenfor arbeidsrett – alt fra stillingsvern, til medbestemmelsesrett og bedriftsdemokrati. Les mer her: www.aof.no
LO-skolen
Er delt i fem moduler: Læring, arbeidsliv, samfunn, organisasjon og solidaritet. Les mer her: http://www.lo.no/s/medlemskap/opplaring/
LO-skolen/Yorkshireskolen
Kurser tillitsvalgte i konsern med internasjonalt nedslagsområde i engelsk fagspråk.
Geneveskolen
Er et fire ukers kurs om fagbevegelsens muligheter til å påvirke i en globalisert verden. Kurset avholdes i FN-organet ILO i Genève. Les mer her: http://www.geneveskolan.org/
Globaliseringsskolen
Globaliseringsskolen er et samarbeid mellom AOF og Unite i Yorkshire, og er et kurs for tillitsvalgte på alle nivåer. Skolen er opptatt av å bygge bro mellom naboer, og ser på muligheten for å finne globale løsninger på globale problemer. Les mer her: http://www.lo.no/s/Medlemskap/Opplaring/