HK streiker for likebehandling

250 HK-medlemmer i 50 meieribedrifter tas ut i streik fra og med onsdag 16.juni. Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) var ikke villig til å gi disse det samme tillegget som andre grupper innen meieriselskapene har fått i årets oppgjør.

250 HK-medlemmer i 50 meieribedrifter tas ut i streik fra og med onsdag 16.juni. Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) var ikke villig til å gi disse det samme tillegget som andre grupper innen meieriselskapene har fått i årets oppgjør.

HK er ikke villig til å gå med på at de kontoransatte, som i all hovedsak er kvinner og en lavlønnsgruppe, ikke skal få det samme tillegget som andre arbeidstakergrupper i de samme bedriftene har fått.

Rett før midnatt natt til onsdag konstaterte derfor Riksmeklingsmann Karin Stang at det var for stor avstand mellom krav og tilbud. Og streik var dermed uunngåelig!

Derfor streiker vi

Handel og Kontor krevde kr. 3,75 i økt timelønn, det samme som medlemmene av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og andre grupper innen de samme meieriselskapene fikk i årets mellomoppgjør. LA var i utgangspunktet ikke villig til å gi HK-medlemmene mer enn kr. 1,20 pr. time. I løpet av meklingen strakk arbeidsgiverne seg imidlertid til et tilbud på kr. 2,40 pr time, men ikke langt nok i forhold til den likebehandling HK mener å ha krav på.

Kvinneoppgjør

250 HK-medlemmer er tatt ut i streik fra og med i dag. Disse, som i all hovedsak er kvinner, har blant annet ansvaret for ordrebehandling, salg, lønn, sentralbord og resepsjonsfunksjoner. Konsekvensene av streiken vil være at butikker, restauranter, hoteller og kantiner vil få store problemer med å bestille ulike slag av meieriprodukter, slik som melk, yoghurt, smør, oster med mer. HK er godt organisert ved landets meieriselskaper, og virkningen av en eventuell streik vil bli omfattende for den enkelte forbruker allerede etter få dager.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?