Vil straffe gjerrigknarker

Butikkeiere som ikke tar ransutfordringen på alvor, bør nektes forsikring, sier HK-leder Sture Arntzen. HKs utspill i Dagsavisen 1. februar blir positivt mottatt i forsikringsbransjen.

Butikkeiere som ikke tar ransutfordringen på alvor, bør nektes forsikring, sier HK-leder Sture Arntzen. HKs utspill i Dagsavisen 1. februar blir positivt mottatt i forsikringsbransjen.

Handel og Kontor vil ha hjelp av forsikringsbransjen for å presse arbeidsgivere til å foreta ransforebyggende tiltak. – Vi er svært positive til det nye ranssertifikatet og HK reiser en viktig debatt. Men i stedet for å straffe de som ikke gjør noe, er vi heller opptatt av å honorere de som investerer i sikringstiltak, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i Storebrand. Han peker da på både fysiske sikringstiltak og tiltak overfor de ansatte.

Handel og Kontor har sett seg lei av at mange arbeidsgivere i butikkbransjen ikke foretar nødvendige ransforebyggende tiltak. I løpet av denne uka vil HK sende en henvendelse til norske forsikringsselskap med anmodning om enten å nekte å forsikre eller heve forsikringspremien for næringsdrivende som ikke tar ransutfordringen på alvor.

Positive til sertifikat

– Vi er svært positive til det ranssertifikatet som er innført, men til nå er det skremmende få bedrifter som foretar de nødvendige sikkerhetstiltak, sier HK-leder Sture Arntzen til Dagsavisen og viser til både fysiske sikkerhetstiltak, ransforebyggende kurs og opprettelse av ettervernsavtaler for de ansatte. Dette er tiltak som må gjennomføres hvis en bedrift skal få utstedt det såktalte ranssertifikatet av Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH). Sertifiserte bedrifter kan smykke butikkene med et godt synlig oblat som skal virke avskrekkende for potensielle ranere.

– Grådighet

– Det er ikke mange tusenlappene som skal investeres for å få dette sertifikatet. Nå er vi lei den grådighetsmentaliteten vi opplever blant mange bedrifter, sier Arntzen. Det er for ille at et par skarve tusenlapper i kortsiktig gevinst skal gå ut over de ansattes sikkerhet, tordner Sture Arntzen. En ransforsikring hjelper ikke de ansatte som utsettes for et ran. Derfor vil LO-forbundet nå oppfordre forsikringsbransjen til å legge press på slappe arbeidsgivere, sier han videre.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?