Handel og Kontor fornøyd med HSH-tilpasninger

Handel og Kontor er fornøyd med hva forbundet forhandlet fram med HSH under de forbundsvise tilpasningene, som parten uansett bruddet er enige om. En historiske vikaravtale og en rammeavtale om hjemmearbeid er på plass, samt at viktige sosiale ordninger er forbedret.

Forhandlingene mellom LO og Handels- og Servicenæringenes Hovedorganisasjon (HSH) endte i brudd søndag 9. april ca. kl. 22.00. Partene ble ikke enige om spørsmålet knyttet til ferie/fritid og fleksibilitet. Og da på hvilken måte disse feriedagene skal innføres. Partene ble heller ikke enige om det statistiske grunnlaget, og dermed den økonomiske rammen for oppgjøret. Men HK er fornøyd med hva forbundet forhandlet fram med HSH under de forbundsvise tilpasningene, som parten uansett er enige om.

Forhandlingene mellom LO og HSH i tariffoppgjøret 2000 startet opp mandag 3. april kl. 09.00 De forbundsvise tilpasningene startet opp tirsdag 4. april kl. 15.00 og ble sluttført sent fredag kveld 7. april. I denne perioden var det pause i de sentrale forhandlingene, som fortsatte søndag 9 . april kl. 12.00. HK og HSH er tross bruddet, enig om følgende:

Historisk vikaravtale og rammeavtale om hjemmearbeid

Handel og Kontor og HSH har endelig lyktes å komme fram til en tariffavtale for vikarer som sikrer fast ansettelse i vikarbyrået med jevnlig lønnsutbetaling – også i perioder uten oppdrag. Avtalen sikrer videre at vikarer får den samme lønnen som den de vikarierer for og med mulighet for årlige lønnsforhandlinger. Handel og Kontor har også som første fagforbund lykkes å få inn en sentral rammeavtale om fjernarbeid i sine overenskomster. Rammeavtalen knyttes til samtlige overenskomster HK har med HSH og vil gjelde for nærmere 50 000 ansatte i privat handel omfattet av overenskomst med Handel og Kontor. Rammeavtalen regulerer kjøreregler for hvordan fjernarbeid skal foregå, enten det er fra hjemmekontor, mobilt fjernarbeid eller fjernarbeidsenter. Dermed kan bedriften og arbeidstakeren gis muligheter til en mer fleksibel arbeidssituasjon innenfor trygge rammer. Fjernarbeid skal baseres på frivillighet og at arbeidstakerens tilhørighet til det sosiale miljøet på arbeidsplassen opprettholdes.

Nye overenskomster og bedre sosiale bestemmelser

HK har også lykkes å få opprettet to nye overenskomster for henholdsvis kontoransatte (Kontoroverenskomsten) og ansatte på advokatkontor (Overenskomst for advokatkontorer). Partene har forpliktet seg til å tilrettelegge to nye overenskomster, en for ledere i handels- og servicenæringen og en for bilselgere som vil bli gjort gjeldende fra det tidspunkt partene er enige, senest 1. april 2001. HK har også fått gjennomslag for korte velferdspermisjoner til flere typer av behandlingsformer enn i dag, som anvises av lege/tannlege.

Likestilling av registrerte partnere

HK og HSH har hatt en gjennomgang av overenskomstene og tilpasset disse til partnerskapsloven. Konkret innebærer dette at også registrerte partnere skal få utbetalt etterlønn, når en arbeidstaker som har vært ansatt i samme bedrift i minst tre år avgår ved døden. Dermed likestilles registrert partner med ektefelle og samboer. HK har også fått gjennomslag for at reservepappaer og reservemammaer skal kunne følge barn første gang disse begynner i barnehage/ og eller grunnskole. Dette har tidligere kun omfattet barnets biologiske mor og far. Arbeidstakeren har rett på inntil 2 dagers permisjon med lønn. Det samme gjelder for ytterligere rett til permisjon med lønn 1 dag pr. barn pr år selv om arbeidstaker allerede samme år har benyttet denne retten, når det på grunn av spesielle forhold og etter henstilling fra barnehage eller skole er nødvendig med oppfølging.

Lønn for kurs

HK har også fått gjennomslag for at ansatte som pålegges kurs og konferanser av arbeidsgiver og som avholdes utenom ordinær arbeidstid, skal lønnes for effektiv kurs-/konferansetid med ordinær lønn. De som ønsker, kan alternativt ta ut dette som avspasering.

Styrking av fagbrevtillegget

Faglærte arbeidstakere som har ansvarstillegg og andre spesielle tillegg knyttet til stillingen, skal også ha tillegget for faglærte uavkortet (dagens sats kr. 5,- pr time). Tidligere har dette kunnet blitt trukket fra under påskudd av at arbeidstakeren allerede nyter godt av ansvarstillegg og andre spesielle tillegg.

Økt uttelling for studiekompetanse

HK har videre forhandlet fram økt uttelling for studiekompetanse. Arbeidstakere med eksamen fra videregående skole som gir studiekompetanse skal minimum lønnes etter lønnstrinn 3. Dette sikrer disse en kortere vei til høyeste lønnssats enn dagens ordning. Nytt er også at eksamen fra gjennomført yrkesrelatert utdanning utover fullført videregående skole, som bedriften har behov for, godskrives med 12 måneders lønnsansiennitet for hvert år.

Vurdere nytt lønnssystem

Partene skal utarbeide forslag til nytt lønnssystem innen 1. april 2002. Lønnssystemet kan iverksettes i løpet av avtaleperioden hvis partene er enige om det. HK har som mål å bidra til et lønnssystem som i større grad enn i dag gir ansatte uttelling for ansvar, kompetanse og stillingens innhold.

Strid om EU-direktiv

HK og HSH har også i forbindelse med forhandlingene hatt en felles gjennomgang av overenskomstenes bestemmelser med formål å vurdere disse opp mot bestemmelsene i Rådsdirektiv 97/81/EF om deltidsarbeid (deltidsdirektivet). HK mener at deltidsansatte med arbeidskontrakter under 12 timer pr uke behandles i strid med deltidsdirektivet i EU, som også er gjeldende for Norge. HK hevder også at denne bestemmelsen strider mot EUs likebehandlingsdirektivet fordi flest kvinner omfattes av ordningen. Etter HKs vurdering er det urettferdig at disse ikke får de samme tilleggene som heltidsansatte. "12-timers-regelen"

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?