Positivt e-møte med Statsråd Grete Knudsen

LO Service og Handel og Kontor i Norge hadde tirsdag 16. mai møte med Handels- og næringsminister Grete Knudsen vedrørende de utfordringer arbeidstakere i handelen og industrien står overfor i forbindelse med innføring av e-handel.

LO Service og Handel og Kontor i Norge hadde tirsdag 16. mai møte med Handels- og næringsminister Grete Knudsen vedrørende de utfordringer arbeidstakere i handelen og industrien står overfor i forbindelse med innføring av e-handel.

Statsråden takket LO Service og HK for initiativet og uttrykte et sterkt ønske om jevnlig dialog med LO Service og Handel og Kontor. Hun var positiv til den konstruktive holdningen LO Service og Handel og Kontor har i denne saken, og at vi bidrar til å sette de ansattes ståsted på dagsroden i forhold til e-handel problematikken

Handel og Kontor er veldig fornøyd med møtet og de tilbakemeldinger statsråd Grete Knudsen ga på våre innspill og ønsker. HK mener dette lover godt for en jevn og god dialog med myndighetene i forhold til forskning og utvikling innen e-handel i Norge. Det er viktig at fagbevegelsen har en hånd på rattet i forbindelse med utviklingen mot ny teknologi i handels- og næringslivet, slik at de ansatte kan være konstruktive medspillere i omstillingsprosesser. Og ikke bli overkjørt.

LO Service og HKs innspill i vårt møte 16. mai 2000 kl. 13.00Elektroniske handel og arbeidstakernes situasjon1. Status – Problemer og utfordringer

  • Moderne teknologi vil stille store krav til omstilling for ansatte både i industrien og innen handel- og serviceyrker. Det er viktig å skaffe seg oversikt over hvilke konsekvenser dette vil få for arbeidstakere, både i forhold til jobbsituasjonen, det sosiale liv og samfunnsøkonomisk. Detaljehandel, faghandel og forretning mellom profesjonelle aktører er spådd vil øke kraftig i årene framover.
  • ECON-analysen viser at 70 prosent av eksisterende arbeidsplasser vil forsvinne i løpet av 10 år. I et tidsperspektiv vil nye 700 – 800 000 arbeidsplasser skapes som følge av ny teknologi.
  • Den digitale økonomien legger til rette mulighetene for døgnåpne samfunn (eks. www 07-24.com). Tradisjonelle grenser, både over landegrensene, mellommenneskelige, i yrkeslivet og i arbeids- og næringslivet vil bli forskjøvet (hvordan påvirker dette velferdsstaten og den trygge sosiale orden fagbevegelsen har vært med å bygge opp gjennom 100 år?).
  • LO Service og Handel og Kontor ønsker å ha en konstruktiv holdning til problematikken, men det bekymrer oss at vi ikke tydelig nok ser eller er klar over hvilke konsekvenser den nye teknologien vil bringe med seg av endringer og omstillinger.
  • De enkelte arbeidstakere som står overfor omstillinger som følge av ny teknologi, må sikres løpende informasjon og reell medinnflytelse i omstillingsprosessene. Også for å sikre at deres kunnskaper blir nyttiggjort og at de får muligheter til å oppgradere sin kompetanse.

2 Hva gjør vi

  • HK er med i en felles nordisk samarbeidsgruppe om e-handel i samarbeid med våre nordiske søsterforbund.
  • Bygger opp egen kompetanse på området.
  • Arbeider nå med å få etablert forskningsprosjekter i samarbeid med FaFo, Norsk Regnesentral (NR) og Transportøkonomisk institutt (TØI).
  • Behandlet dette grundig internt, og e-handel har vært oppe som en omfattende sak under Handel og Kontors representantskap nylig.
  • Økt fokus på e-handel på vårt landsmøte til høsten, og LO-kongressen neste vår, slik at vi får en bred organisatoriske plattform for å forme fagligpolitiske standpunkter på området.
  • LO Service og Handel og Kontor har opprettet samarbeid med fagekspertise på området.
  • Vi vil fokusere på ytterligere intern kompetanseheving, ikke minst i forhold til våre tillitsvalgte som møter disse problemstillingene og omstillingene i hverdagen.
  • Se disse problemstillingene i lys av Etter- og videreutdanningsreformen (EVU).
  • Det er viktig at vi lærer av tidligere erfaringer både i industrien, men også i statlige virksomheter. Slik at de ansattes organisasjoner og de ansatte selv er på banen tidlig nok i omstillingsprosesser.

Arbeidstakernes perspektiv er tilnærmet fraværende i debatten om e-handel/business. Det er viktig med jevnlig dialog mellom partene i arbeidslivet og myndighetene.

  • Tilgang til relevante fora hvor e-handel/business diskuteres.
  • Være høringsinstans for relevante høringer i forkant av politiske beslutninger også innen dette området.
  • Være med i relevante prosjekter, forskning- og utviklingsarbeid som berører de ansatte i slike omstillinger, både i Norge, i Norden og i europeisk sammenheng.
  • Sikre jevnlig dialog mellom myndighetene og fagbevegelsen. Gjerne gjennom et Fagbeveglsens e-forum, bestående av flere berørte LO-forbund og kontaktpersoner fra politiske nivå på vegne av regjeringen.
  • Sikre at de ansattes kompetanse og evne til verdiskapning også blir ivaretatt ved innføring av ny teknologi i bedrifter og organisasjoner osv.
Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?