Svenskehandel innarbeidet rutine for nordmenn

43 prosent av befolkningen på Østlandet har vært på handletur i Sverige siden nyttårsaften. Det vil si at nærmere 750 000 personer over 18 år har tatt turen over kjølen for å handle.

43 prosent av befolkningen på Østlandet har vært på handletur i Sverige siden nyttårsaften. Det vil si at nærmere 750 000 personer over 18 år har tatt turen over kjølen for å handle.

Handel og Kontor har i flere år advart mot den kraftige økningen i grensehandelen med Sverige. Tidligere beregninger har gitt indikasjoner på at nordmenn handler for mellom 8 og 10 milliarder kroner på svensk side av grensen, og at det har vært en økning på mellom 30 og 40 prosent de siste årene. Norske butikker og ansatte blir skadelidende når omsetningen blomstrer som aldri før hos svenske kjøpemenn, mens den i konkurrerende butikker i Norge tørker inn.

– Problemet er ikke grensehandel i seg selv, men skjevheter i handlemønsteret. Denne undersøkelsen gir en troverdig og illevarslende diagnose på hva som har blitt konsekvensen av politisk handlingsvegring.

– Når den skjeve grensehandelen har satt seg så dypt i den norske folkesjela, så blir det veldig vanskelig å bryte et etablert mønster. Politikerne må våkne, og høstens statsbudsjett bør inneholde mottiltak som er permanente og målrettede, sier HKs nestleder Stein Kristiansen.

Stabil utvikling

Undersøkelsen fra Opinion, som LO-forbundene Handel og Kontor (HK) og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) har gjort i samarbeid med Kjøttindustriens Fellesforening, stadfester det HK har advart mot i flere år. Undersøkelsen viser også at andelen som planlegger å handle i Sverige øker. Over 40 prosent av alle østlendinger sier de planlegger å handle i Sverige i løpet av sommer. Undersøkelsen dokumenterer ikke bare at svenskehandelen er omfattende, men også har en stabil utvikling. Og at det for hundretusenvis av nordmenn har blitt en del av disses handlevane å dekke sitt behov for proviant i Sverige.

Svenskehandel en rutine

Men det er ikke bare befolkningen i grenseområdene som har fått svenskehandel som en innarbeidet vane og rutine. En sylfersk undersøkelse fra Opinion viser at rundt halvparten av Oslos borgere har vært på svenskehandel i løpet av de siste seks månedene.

  • Til sammen ble det foretatt om lag 3 millioner turer fra Østlandet til Sverige i løpet av første halvår i år
  • I gjennomsnitt handlet svenskehandlerne for over 1250 kroner sist gang de handlet i Sverige, som er en økning i forbruket pr tur.
  • Nærmere halvparten av svensehandlerne får dekket mesteparten av sitt forbruksbehov av en eller flere varer gjennom handling i Sverige
  • For det store flertallet var det å handle hovedmotivet for turen
  • De aller fleste oppgir lavere priser i Sverige som hovedårsak til at de handler der

Nærmere en halv million nordmenn innrømmer å ha vært flere ganger i Sverige og handlet inn proviant, tobakk og alkohol den siste tiden. En av fem svenskehandlere fyller kjøleskap og fryser, barskap og tobakkesker mer enn fem ganger hvert halvår med billige varer fra svenske kjøpmenn.

Kjøtt trekker, alkohol og tobakk lokker

Mer enn 8 av 10 handlet med seg kjøttvarer hjem fra Sverige sist gang de var der. I gjennomsnitt tok de med seg mer enn 5 kilo kjøtt tilbake. Hver åttende østlending over 18 år oppgir at de får dekket mesteparten av kjøttbehovet sitt gjennom handling i Sverige. Nest etter kjøtt er alkohol og tobakk viktige varegrupper som lokker nordmenn over grensa.

Lavere priser nødvendig

Handel og Kontor mener Landbruksministeren og flertallet på Stortinget bør senke prisnivået på utvalgte varesorter som taper i konkurransen med svenskene. Men de største potensialet, mener forbundet, ligger i en granskning av omsetningen i grossist og detaljistleddet.

– Vi må få en gjennomgang av omsetningen i disse mellomleddene. Her kan sikkert mye av differansen hentes inn. Det er logisk sett i lys av at noen av Norges rikeste menn har tjent seg fete på salg av matvarer, slik som Stein Erik Hagen i Hakon Gruppen og Reitan i Reitan Gruppen, sier Stein Kristiansen. Han minner også om at HK lenge har etterlyst lavere avgifter på alkohol og tobakk, som må harmonisere med nivået i Sverige. Handel og Kontor åpner også for å vurdere lavere matmoms, under forutsetning av at momsgrunnlaget ikke utvides til å omfatte tjeneste- og servicesektoren som i dag er unntatt denne avgiften.

Link til Opinions hjemmeside: http://www.opinion.no/

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?