PRESSEMELDING
HANDEL OG KONTOR I NORGE
MANDAG, 30. SEPTEMBER 2000
-HK fikk kraftig press fra LO om å få med alle LO/NHO-ordningene, noe som blant annet inkluderer AFP, etter- og videreutdanning, og Hovedavtalen, sier første nestleder Karin Torp.
-Jeg frykter at en tariffavtale uten avtalefestet pensjon vil legge økt press mot faglige rettigheter, sier forbundsleder Sture Arntzen om avtalen til LO-stat.
-Avtaleinngåelsen er uakseptabel, sier andre nestleder i HK, Stein Kristiansen om LO-stat sin avtale. LO må aldri akseptere en avtale av denne elendige kvaliteten.
– – –
I dagens VG (30/10-2000, side 18) skriver avisen om "LO vs.LO". "Det er ikke ofte to LO-forbund/karteller smeller sammen på denne måten i full offentlighet," skriver de blant annet.
Sakens kjerne er at LO er i ferd med å opprette to konkurrerende tariffavtaler. LO-forbundet Handel og Kontor (HK) opprettet ved vårens lønnsoppgjør sin avtale for vikarbyråer. Nå er LO-Stat i ferd med å opprette en konkurrerende "vikaravtale" for Aetat, blottet for de såkalte "fellesordningene". Handel og Kontor krever avtalen stanset av LO sentralt, da den har en kvalitet som underminerer og truer faglige rettigheter.
"Fellesordningene"
Fellesordningene er hva som ligger i bunn av alle tariffavtaler som inngås innenfor LO-systemet og de har så langt vært "hellige" for fagbevegelsen. Her ligger eksempelvis avtalefestet pensjon, en ordning som fagbevegelsen har kjempet gjennom med stor motstand fra arbeidsgiversida.
-LO la press på HK for å få fellesordningene med i den nye "vikaravtalen", forteller leder av Handel og Kontor i Norge, Sture Arntzen. Nå har de opprettet en avtale i LO-Stat som er blottet for de samme ordningene.
-Startgrunnlaget underminert
-Ikke bare har vi dårlig organisering innenfor bransjen fra før, men vi risikerer at den dårlige organiseringa sementeres fordi startgrunnlaget er underminert, slår andre nestleder Stein Kristiansen i HK fast. Han presiserer at heller ikke Hovedavtalen er med i LO-stat sin avtale.
Troverdighetsproblem
Handel og Kontor i Norge mener LO vil få et troverdighetsproblem overfor både ansatte og arbeidsgivermotpart med det løpet som nå kjøres. Blant annet gjorde HK det klart overfor sin motpart Handel og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), at det var en selvfølge med fellesordningene på plass i tillegg til punktet om garantilønn og andre gode ordninger i en tariffavtale. Når LO samme år inngår tariffavtale med konkurrerende bedrift uten samme betingelser, mener HK det er klart at troverdigheten står alvorlig på spill.
Føringer
Vikarbyråene har lenge ønsket seg en tariffavtale nærmest som et "godkjentstempel" fra fagbevegelsen på at de driver redelig og ryddig virksomhet. Per i dag har Handel og Kontor ikke medlemsgrunnlag for å opprette tariffavtale i noen vikarbyråer. Handel og Kontor har derfor gjort det klart medlemsgrunnlaget må være til stede før bedriften får avtalen som et "godkjentstempel".
-Vi har i forhandlingene med HSH lagt klare føringer for at avtalen er et skritt i retning av flere medlemmer og ryddige forhold i bransjen, forteller Sture Arntzen. Men med avtalen som LO-Stat nå har inngått graver LO selv vekk grunnlaget for HKs egen avtale. Den er konkurrerende og den er dårligere.
-Vi frykter at LO nå rører til dette så mye at vi mister muligheten til framtidig organisering innenfor denne sektoren, avslutter Arntzen.
Fakta:
* Vikarbyråene har lenge ønsket seg en tariffavtale nærmest som et "godkjentstempel". Per i dag har Handel og Kontor i Norge i realiteten ikke medlemsgrunnlag for å opprette tariffavtale i noen vikarbyråer. Handel og Kontor har derfor gjort det klart medlemsgrunnlaget må være til stede før bedriften får avtalen som et "godkjentstempel".
* Aetat har opprettet Aetat Bedrift som skal være en statlig bedrift som driver utleievirksomhet. Formidlinga skal foregå via de samme offentlige kontorene som i dag driver arbeidsformidling. Budsjettet for Aetat Bedrift er i forslaget for statsbudsjettet 2001 beregnet til 290 400 000 kroner. Av dette er utbyttet beregnet til 12 000 000 kroner.
* I omtalen til budsjettet heter det blant annet at "innføring av arbeidsmarkedstjenester mot betaling stiller store krav til organisering internt i etaten for å sikre at en ikke kommer i konflikt med konkurransereglene i EØS-avtalen. Formålet med EØS-avtalens regler for statsstøtte er bl.a. å unngå skjult subsidiering for å sikre like konkurransevilkår mellom offentlige og private foretak."
* "Fellesordningene" ligger i grunn for alle avtalene som fagbevegelsen inngår. Det omhandler AFP-ordningen, opplysnings- og utviklingsordningen og sluttvederlagsordningen. Heller ikke Hovedavtalen, EVU-reformen, likestillingsordningene og retten til korte velferdspermisjoner er det inngått avtale om.
* Med LO-Stat sin avtale uten fellesordningene får Aetat Bedrift rett til å gi 60% garantilønn til ansatte som ikke tilbys jobb. Stein Kristiansen i Handel og Kontor i Norge mener dette kan bety en rolleblanding hvor arbeidsledige får 60% garantilønn i stedet for 100% arbeidsledighetstrygd.
Spørsmål kan rettes til:
* Leder i Handel og Kontor i Norge, Sture Arntzen, telefon 23061217 / 91142264
* Første nestleder i Handel og Kontor i Norge, Karin Torp, telefon 23061164 / 913 70609
* Andre nestleder i Handel og Kontor i Norge, Stein Kristiansen, telefon 23061208 / 91359325
* Informasjonssekretær, Ove Magnus Halkjær, telefon 23061214 / 90854418