HK-organiserte må gå til Trondheim byrett etter at Hakon-gruppen avviklet en pensjonsordning for de ansatte som har eksistert siden 1978. Begrunnelsen for å avvikle pensjonsordningen var at Hakon Nord AS ble fusjonert med Hakon Detalj AS. De to har helt samme eiere.
-Jeg har aldri vært borti noe lignende før, sier Øyvind Haagenstad i Handel og Kontor region Midt-Norge.
Det var i fjor at Hakon Gruppen gjennomførte en omorganisering av konsernet. For eierne fikk ikke omorganiseringen noen betydning overhodet. Verre er det derimot for de ansatte. For enkelte har omorganiseringen blitt brukt som et påskudd til å fjerne opparbeidede tariffrettigheter og pensjonsrettigheter.
Samme eiere
-De to selskapene har akkurat samme eiere, forteller Rune Lium ved LOs juridiske kontor i Midt Norge. Og Haagenstad legger til at forpliktelsene uansett skal følge selskapet når det kommer over på nye eiere. De to hadde samme eier, men Hakon Nord AS ble fusjonert inn i Hakon Detalj AS.
Pensjonsordningen for de ansatte i Hakon Nord ble opphevet som en følge av fusjonen. En fusjon betyr – rent juridisk – at et selskaps rettigheter og forpliktelser i sin helhet blir overført til et overtagende selskap. Hakon Gruppen mener imidlertid at pensjonsavtalen og også tariffavtalen ikke ble overført ved fusjonen. Bare alt annet.
–Ren slakt
-Det er en ren slakt av pensjonsavtalen, sier Øyvind Haagenstad. Nå blir de ansatte tilbudt å betale inn premien individuelt. Ettersom hva slags tilbud de velger, vil koste dem alt fra vel 6000 kroner i året til opp mot 49 000 kroner i året.
I det nye selskapet Hakon Detalj AS Region Midt-Norge, tidligere Hakon Nord AS, har 37 arbeidstakere dermed måttet gå til Trondheim byrett. Stevning ble tatt ut til Trondheim byrett 25. april 2000, og rettssaken ble raskt berammet til 24. oktober 2000.
Trenering
-Under hele prosessen har Hakon trenert saksgangen og forsøkt å strekke den ut så lenge som mulig, sier Rune Lium. Målet har vært å få utsatt rettssaken til 2001. I tolvte time begjærte Hakons arbeidsgiverorganisasjon, HSH, såkalt "hjelpeintervensjon". Det betydde at HSH kom inn som tredjepart og fremsatte i forbindelse med begjæringen en ny anførsel om at pensjonsavtalen ikke var en rettighet for de ansatte. De mente at Hakon dermed kunne avvikle pensjonsordningen uten oppsigelse i alle tilfelle.
-Et bevisst grep fra motparten, kommenterer Rune Lium, og begrunner sin påstand med at Hakon har hatt saken liggende i flere måneder. Først nå var det altså at HSH kom på banen og dermed begjærte saken utsatt.
-Hakon påstår at pensjonsordninga var noe arbeidsgiver i sin godhet ga arbeidstakeren i gave, forteller Lium. Og konsekvensen av en slik påstand er at gaver ikke forpliktende i forhold til framtid.
Byretten bøyde av
Trondheim byrett bøyde uansett to uker forut for rettssaken av for presset fra HSH, og saken er dermed utsatt ytterligere. Nå kommer ikke saken opp før 13. februar 2001.
Handel og Kontor reagerer sterkt på at Hakon med et pennestrøk tar bort en pensjonsavtale som har eksistert i over 20 år. De ansatte i Hakon Detalj AS Region Midt-Norge er blant lavtlønnsgruppene i Norge. Pensjonsavtalen har vært viktig for de ansatte i forhold til sikring av egen alderdom.
Grisk kapitaleier
Det vanlige i dagens samfunn er at arbeidsgiver oppretter pensjonsavtaler for sine ansatte. Hakon Gruppen fremstår i denne saken som en grisk kapitaleier som i stedet for å la alle ansatte i konsernet få en pensjonsavtale, kjemper med nebb og klør for å oppheve den ene pensjonsavtalen som eksisterer i konsernet.
Handel og Kontor har forståelse for at Hakon Gruppen ønsker like vilkår blant alle ansatte, men mener at like vilkår oppnås best ved å gi de øvrige ansatte en tilsvarende pensjonsavtale i stedet for å ta bort en rettighet for enkelte ansatte som har bestått i over 20 år.
Handel og Kontor mener at denne saken er et uttrykk for Hakon Gruppens sanne ansikt, eierens krav om overskuddsmaksimering prioriteres fremfor arbeidstakernes opparbeidede rettigheter. Omsorgen til de ansatte på "gulvet" er åpenbart ikke like stor som for de ansatte i ledelsen.
Handel og Kontor beklager også sterkt at Trondheim byrett i tolvte time lot seg presse av Hakon til å utsette rettssaken til februar 2001.
Spørsmål kan rettes til:
* Arve Renå, Regionsekretær , tlf 73 80 73 50 / 90 92 31 54
* Øyvind Haagenstad, Regionkontorleder , tlf 73 80 73 52 / 90 67 55 42