Dom i løpet av tre uker

Mandag ble foreløpig siste punktum satt for SAS/Braathens-saken i Asker og Bærum tingrett. Nå gjenstår det å se om dommerne mener SAS sin handlemåte i denne saken har vært innenfor gjeldende regelverk, sier Peggy Hessen Følsvik i Braathens Funksjonærklubb.

SE ENDRET PÅSTAND FRA LO/PRIFO

 
SAS/Braathens-
rettssaken er over.
Nå er det opptil
jussen å avgjøre.

I tre uker har Asker og Bærum tingrett vært arena for en maratonsak med bøtter og spann av vanskelig juridisk teori, i tillegg til et kobbel av juridiske tungvektere fra både saksøkere og saksøkte. Til sammen har seks advokater og deres medarbeidere kontinuerlig jobbet med SAS/Braathens-saken, i tillegg har et 40-talls vitner vært innkalt.

Fra HK har blant annet Peggy Hessen Følsvik fra Braathens Funksjonærklubb og Egil Chr. Bøckmann som er forbundssekretær i HK, fulgt saken hver eneste dag. Peggy Følsvik avga i tillegg det så langt lengste vitnemålet i saken, etter vel tre timer i vitneboksen.

-Godt belyst
-Min konklusjon så langt er at saken har blitt veldig godt belyst, sier Peggy Følsvik etter at rettssaken nå er over, men peker samtidig på at det fort kan vise seg at forbundet har en enorm politisk oppgave foran seg: -Hvis dommerne mener arbeidsgiverne har opptrådt innenfor gjeldende regelverk har vi en kjempeoppgave politisk, sier hun og minner om at dette er tilstander vi ikke kan leve med i arbeidslivet.

Også faglig sekretær Egil Chr. Bøckman er fornøyd så langt. -Vi har fått en bekreftelse på at avgjørelsen av outsourcing reelt sett ble fattet i SAS og at samordningsprosessen i forkant var et skuebrød, er hans kommentar. 

Ingen overraskelser
Verken Peggy Følsvik eller Egil Bøckmann har spesielle høydepunkter eller nedturer å fremheve fra de tre ukene i rettssalen. Peggy Følsvik syns imidlertid som tillitsvalgt i Braathens at det har vært interessant å få innblikk i SAS’ håndtering av saken gjennom styrereferater og vitnemål: -Styrereferatene hadde jeg aldri sett før, og sammen med vitnemålene bekreftet de hva vi i Braathens har ant hele tida, nemlig at outsourcingen var et vedtak som reelt sett ble fattet i SAS.

Peggy Følsvik fremhever i den sammenhengen også vitnemålene til Frode Geitvik og Arne A. Jensen. -Vitnemålene deres var en viktig støtte til oss som tillitsvalgte, sier hun. De slo fast at våre påstander ikke har vært noe vi har funnet på under sakens gang, vi fikk det hele bekreftet gjennom ledelsens egne vitnemål.

Ellers vil både Peggy Følsvik og Egil Bøckmann fremheve den gode og positive tonen som hele tiden har preget gjennomføringen av rettssaken. Ikke minst syns de det har vært viktig med en både romslig og tydelig kompetent fagdommer.

Avventer dommen
Hvilken vei dommen faller er imidlertid ingen av de to sikre på nå. Egil Bøckmann er bare trygg på at HKs påstander i alle fall ikke ble svekket under sakens gang: -Vår mening om at SAS ved hjelp av dyktige jurister konstruerte et faktagrunnlg i forhold til hva de mener er gjeldende rett er ikke svekket, sier han.

-Vi har i alle fall fått fram at det er mange måter å telle på, sier Peggy Følsvik. Og sikter til hvordan det ble funnet store huller i opptellingen av andel utstyr SAS overtok fra Braathens. Blant annet påpekte vitnet Arne Foss en rekke feil, i tillegg til at antallet og ikke verdien av utstyret var blitt lagt til grunn for beregningene gjort av SAS.

Men at saken har blitt godt belyst og at LOs og Prifos jurister har gjort en førsteklasses jobb er de begge enige om. Det er mye komplisert juss ute og går, men vi har et berettighet håp om at vi vinner, sier Bøckmann.

-Det har vært positivt at mange har holdt ut så lenge og vist hvor viktig saken er for oss, sier Peggy Følsvik og avslutter: Interessen fra media viser at dette ikke bare er en viktig sak for Braathens-ansatte men også for alle andre. Faller det slik ut at vi må anke, er det viktig at folk ikke gir opp!

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?