‘-Et angrep på de mest utsatte

Bondevik II -regjeringens angrep på stillingsvernet er et angrep på de mest utsatte i arbeidslivet. Nok en gang viser Bondevik II -regjeringen gjennom aktiv politikk at de skyver det inntektspolitiske samarbeidet til side.

Angrep på stillingsvernet
Bondevik II regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett både et betydelig svekket stillingsvern og at muligheten for permittering blir redusert til maksimalt 26 uker. Regjeringen viser at de ikke bryr seg om ansatte på de mest utsatte bedriftene.

Å innføre generell adgang til midlertidige ansettelser i 12 måneder over en periode på 3 år er å angripe ledighetsspørsmålet i feil ende. I en nedadgående periode vil dette snarere medføre høyere enn lavere ledighet. Det blir lettere å si opp folk. Samtidig er det i praksis et angrep på det inntekstspolitiske samarbeidet.

HK konstaterer at høyresida alltid har ønsket seg et svekket stillingsvern, uansett høy eller lav ledighet. Å bruke ledigheten som unnskyldning for å angripe ansattes rettigheter er dermed en vikarierende argumentasjon fra regjeringens side. HK konstaterer også at Bondevik II regjeringen heller enn å aktivt spille på lag med fagbevegelsen, snarere motarbeider vårt mål om et trygt arbeidsliv for alle.

· HK tar avstand fra Bondevik II regjeringens argumentasjon om at å svekke stillingsvernet er en håndsrekning om jobb til nyutdannede ungdommer uten erfaring i arbeidslivet. Handel og Kontor i Norge krever samtidig en statlig ungdomsgaranti med enten jobb-, utdanning-, eller tiltaksplasser for de unge under 25 år.

· HK ser på Bondevik II regjeringens forslag som et alvorlig inngrep i arbeidslivslovsutvalgets arbeid.

Arbeidsmarkedet
Å senke rentenivået og å svekke kronekursen er ikke alene nok til å få flere i jobb. HK konstaterer at det legges opp til 1.850 flere arbeidstiltaksplasser til neste år. HK syns det er positivt med 50 flere stillinger i Aetat. Men dette er samlet alt for lite når ledigheten bare siden august økte med hele 1.400 personer. HK konstaterer at budsjettforslaget ikke inneholder noen målrettet politikk for å redusere ledigheten, det er i tillegg få stimulanser til nyskapning.

· HK konstaterer at det fortsatt er de arbeidsledige som betaler for regjeringens mål om flere skattelettelser, blant annet gjennom en svekket dagpengeordning. HK krever økt innsats både for å trygge eksisterende arbeidsplasser i krise, statlige stimulanser til nyskapning, og flere inn i tiltak.

· HK advarer mot at ledigheten på grunn av regjeringens passive politikk nå får bite seg fast.

Tiltak mot grensehandel
Det er gledelig at regjeringen tar initiativ til å sette ned avgifter på drikkevarer med 2,5%, men dette er ikke nok. HK frykter økt ledighet i handelen som resultat av at våre naboland reduserer avgiftsnivået kraftig og at grensehandelen dermed øker. I handelen tilsvarer en milliard i omsetning ca. 1000 arbeidsplasser. Andre bivirkninger er smugling av tobakk, alkohol og andre typer handelsvarer.

· HK krever en målrettet innsats og en klar handlingsplan for redusert grensehandel. HK krever også strakstiltak på dette området.

Fagforeningskontingent
Handel og Kontor ser det som positivt at kontingentfradraget for medlemskap i fagforening som forutsatt øker til kroner 1.800,-. Det er imidlertid langt igjen til likebehandling i organisasjonslivet. Handel og Kontor konstaterer at bedriftenes kontingent til arbeidsgiversammenslutninger er fradragsberettiget med 60%, mens et gjennomsnittlig HK-medlem får ca 40% fradragsberettiget. Bidrag til frivillige organisasjoner er i dag fradragsberettiget med 6.000 kroner

· HK krever likebehandling mellom frivillige ideelle organisasjoner, og fagforeninger hva angår fradragsrett på selvangivelsen.

Angrep på sykelønna
Regjeringen foreslår at det skal kreves en sterkere tilknytning til arbeidslivet for å få rett til sykepenger. Opptjeningstiden skal utvides fra to til fire uker, og perioden man kan være ute av arbeid uten å miste rettighetene reduseres fra tre til én måned.

· HK frykter en gradvis uthuling av sykelønnsordningen, dette forslaget må derfor avvises i sin helhet.

HKs forbundsstyre: det inntektspolitiske samarbeidet må vurderes
Handel og Kontor vil med bakgrunn i statsbudsjettet sterkt vurdere om forbundet fortsatt kan støtte et inntektspolitisk samarbeid. Et samarbeid må være basert på at alle parter bidrar. HK kan ikke lenger se at regjeringen bidrar til et slikt samarbeid ut over det de setter som egne mål for den politikk som føres. HK forutsetter at Stortinget vil ta grep om statsbudsjettet og gi grunnlag for et fortsatt inntektspolitisk samarbeid.

Handel og Kontor mener LO må vurdere om de bedre kan jobbe for både å redusere arbeidsledigheten og å trygge arbeidslivet utenfor rammen av et inntektspolitisk samarbeid.

Oslo, onsdag, 8. oktober 2003

Handel og Kontor i Norge
forbundsstyret

  

Spørsmål fra pressen kan rettes til:
Forbundsleder Sture Arntzen, telefon 23061217 / 91142264
1. nestleder Karin Torp, telefon 23061164 / 91370609
2. nestleder Stein Kristiansen, telefon 23061208 / 91359325
Informasjonssekretær Ove Magnus Halkjær, telefon 23061214 / 90854418

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?