Nesten 75 000 ansatte i dagligvarebransjen i USA er i streik. Ansikt mot ansikt står basis rettigheter i arbeidslivet mot dagligvarebransjens grådighet og om kamp om å kutte prisene. Bakgrunnen er en rå konkurranse kjedene i mellom.
I Norge er vi kanskje ikke vant til å tenke slik, men i USAs private helsevesen betyr en god helseforsikring forskjellen på et verdig arbeidsliv eller ikke. Mange av de rettigheter vi tar for gitt i Norge følger nemlig vår norske folketrygd. Sykelønn å leve av, legetimer å betale ned og rådyre sykehusopphold, er stikkord. I USA er dette betalt av deg selv eller arbeidsgiver og utgjør forskjellen på en god eller dårlig tariffavtale.
Helseforsikring
Siden 11. oktober har 75 000 ansatte i tre av de store dagligvarekjedene i USA vært i streik. Streiken ble utløst av at 90% av de ansatte stemte ned et forslag fra ledelsen som i praksis ville utradere en tariffestet helseforsikring betalt av arbeidsgiver. De streikende er organisert i fagforbundet UFCW (United Food and Commercial Workers) med til sammen 1,4 millioner medlemmer i USA og Canada
Wal-Mart
-De ønsker å betale like lavt som i Wal-Mart så de kan konkurrere, sier butikkekspeditøren Victoria Marano i et avisintervju gjengitt på den verdensomspennende arbeidstakersammenslutningen UNIs nettside. I USA er det spesielt dagligvarekjeden Wal-Mart det vises til når det snakkes kostnader og konkurranse. Kjeden har lave priser, lave lønninger, og i spørsmålet om faglige rettigheter et mildt sagt frynsete rykte. Først nylig anerkjente eksempelvis Wal-Marts ledelse en fagforening som en faktisk forhandlingsmotpart. I USA framstår prinsippet om å forhandle med hver arbeidstaker for seg som hellig blant arbeidsgiverne.
Sørlige California
Det er spesielt i det sørlige California at slaget for en anstendig helseforsikring nå utkjempes. De ansattes lønninger her ligger i følge UFCW mellom 12 14 dollar, tilsvarende 84,- til 98,- norske kroner per time. Da hører det med til historien at de fleste ansatte kun tilbys deltidsjobber av arbeidsgiveren.
Etter arbeidsgivers siste tilbud før streiken ville en gjennomsnittlig ansatt etter tre års ansiennitet tjent i snitt 12,30 dollar, tilsvarende 86 kroner per time. Det er omtrent 2 500 kroner per uke før skatt. Eller vel 135 000 kroner å leve av per år. Så er dette under amerikanske forhold og skattetrykk kanskje en lønn som kan holde en mor med barn så vidt over fattigdomsgrensen. Men kutter du helseforsikring betalt over arbeidsgiverens budsjett, og flytter dermed noen titalls tusen kroner i utgifter for en slik forsikring fra arbeidsgiver og over på en ansatt, ryker det hele. Og i USA betyr slike forsikringer mye når eksempelvis barns utdanning og helse skal regnes inn i et husholdningsbudsjett.
-Jeg er tilfreds med å betale min rettferdige andel for en helseforsikring, sier Angelica Medina som arbeider i butikken Albertson´s. Men hun legger til: Men arbeidsgiverne forlanger at vi reduserer våre fordeler samtidig som de skal ha oss til å betale mer for dem. Jeg blir virkelig opprørt. Vet de kanskje ikke hvor hardt vi jobber, og at vi faktisk skal brødfø en familie med lønna vår?
Et anstendig liv
I amerikansk fagbevegelse snakker man nå om en Wal-Martinisering av arbeidslivet i dagligvarebransjen. Mens man tidligere klarte å leve et anstendig liv ved å jobbe i kassa, risikerer man å falle gjennom på grunn av kuttismen som ikke bare kommer kundene til gode, men også skal bæres på de ansattes skuldre.
Slik kan den amerikanske streiken raskt få globale dimensjoner. For blir en slik sosial dumping normen i amerikansk detaljhandel er det bare et spørsmål om tid før dagligvarekjeder også i andre deler av verden begynner å snu kronene i jakten på ørene som skal vinne priskrigen. Dermed angripes de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Målet vil være at det er arbeidstakerne som skal betale for priskriger, større markedsandeler, høyere bonusordninger for sjefene – og ikke minst større utbytte for aksjeeierne.
Første motstand å nedkjempe på den veien vil nødvendigvis bli fagforeningene.
Aktuelle linker:
Send en e-post til Safeways ledelse
http://www.unionvoice.org/campaign/hold_the_line
UFCW sin nettside
http://www.ufcw.org
HK-Nytts nettsak
./index.gan?id=4560&subid=0