Søndagsåpne butikker

Etter at åpningstidsloven ble opphevet åpner loven for søndagsåpne butikker de tre siste søndagene før jul mellom klokken 14.00 20.00. Men noen blankfullmakt til å pålegge overtidsarbeid er det ikke.

Bestemmelsene som regulerer åpningstider på søndager er nå blitt en del av helligdagslovgivningen. Her er det viktig å huske at helligdagslovgivningen er en helligdagslov, og ikke en arbeidstidslov. Loven fastslår blant annet innenfor hvilke rammer utsalgssteder kan hold åpent på søndager før jul.

Må forholde seg til arbeidsmiljøloven
Loven gir altså ingen anvisninger om de ansattes forpliktelser til å arbeide. Ønsker bedriftene å holde åpent de tre siste søndagene før jul, har de anledning til dette, men må forholde seg til de regler som gjelder for øvrig i arbeidslivet.

Frisørenes fagforening gjorde i den anledning nylig opprør da en rekke senterledelser forsøkte å pålegge alle virksomhetene i kjøpesentrene å holde åpent før jul. Fagforeningen sendte brev til Arbeidstilsynet og ba om en klargjøring av reglene. Det fikk de.

Varer ikke tjenester
I svaret fra Arbeidstilsynet påpekes det at det er salg av varer og ikke salg av tjenester loven åpner for på søndagene før jul. Utleie av bil eller video, rensing og vask, forsikring og eiendomsmekling er blant annet ikke omfattet. Det samme gjelder hårklipp. Uttalelsen fra Arbeidstilsynet fastslår også at "frisører ikke kan pålegges nattarbeid eller søn- og helgedagsarbeid med mindre det er inngått avtale med de tillitsvalgte eller det er gitt tillatelse fra Arbeidstilsynet". En slik tillatelse kan bare gis etter søknad der arbeidsgiver på forhånd må drøfte dette med tillitsvalgte.  Videre konstaterer tilsynet at hva senterreglene måtte si om åpningstid er "irrelevant" i forhold til arbeidsmiljøloven.

Reglene om arbeidstid er altså regulert i Arbeidsmiljøloven. Her er det et generelt unntak som sier at salg av varer også kan foregå på nattestid. For søndager må det derimot være lov

Sikre fritid
Arbeidsmiljøloven setter en rekke begrensninger som skal sikre at den enkelte får tilstrekkelig med fritid. Disse begrensningene gjelder i alle årets tolv måneder, og her er de to viktigste hva angår søndagsarbeid:

  • man kan ikke jobbe 2 søndager etter hverandre da alle arbeidstakere annenhver uke skal ha søndagsfri slik at man har fri fra klokken 18.00 lørdag til 24.00 søndag. Dette er regulert gjennom Arbeidsmiljølovens paragraf 51.
  • Alle voksne arbeidstakere skal hver uke ha en ukentlig fritid på 36 timer og det skal i denne fritiden inngå et helt døgn. Den ukentlige fritiden skal så vidt mulig legges til søndagsdøgnet, hvilket betyr fri fra lørdag klokken 12.00 til søndag 24.00. Når den ukentlige fritiden er lagt til søndagsdøgnet kan ikke arbeidsgiver pålegge den ansatte å jobbe overtid eller merarbeid denne søndagen.

Betaling
Når det gjelder betaling for disse søndagene og bedriften er bundet av tariffavtale skal alle ansatte få overtidsbetaling når det arbeider ut 37,5 timer for en enkelt uke eller den totale arbeidstid den enkelte dag overstiger 9 timer.

UB-tillegget kommer uansett og den er for arbeid på søndager på 84,- per time. Viktig er det å huske at det ikke gis ub-tillegg når det gis overtidstillegg.

Bestemmelsene på betalingsområdet er noe strengere for Coop-butikker, da disse ikke er omfattet av en tariffavtalen for privat varehandel.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?