-En mørk dag. Ikke bare for over 300 saksøkere, men også for arbeidstakere i både Norge og resten av EØS-området. Det er 2. nestleder i Handel og Kontor, Peggy Hessen Følsviks kommentar etter at dommen i SAS-rettssaken i dag ble avsagt. Tingrettens dom stadfestes i lagmannsrettens dom, men med et mindretall på 3 mot 4.
Etter at SAS kjøpte Braathens høsten 2001 foretok konsernet våren 2002 en samordning av blant annet bakketjenestene i de to selskapene. Samordningen ble foretatt gjennom en såkalt outsourcing, hvilket gjorde at tidligere Braathens-ansatte mistet både ansiennitet og stillingsprosent ved overgang til SAS. HK og LO protesterte mot den såkalte outsourcingen og hevdet det også var en virksomhetsoverdragelse.
-SAS laget gjennom outsourcingen av bakketjenestene en mal for hvordan man kan håndtere nedbemanninger uten å ta det minste hensyn til ansatte. Medarbeidere med opptil 35 års ansettelse fikk nullet ansienniteten og er dermed ekstremt utsatt ved videre nedbemanning. Mange går på lave stillingsbrøker, atter andre er nær pensjonsalderen og vil dermed fortsatt ha bekymring for framtida, sier Peggy Følsvik som mener dommen bryter med viktige rettferdighetsprinsipper.
-Når to selskaper slår seg sammen må de ansatte også i framtida kunne være sikre på at alle ansatte i begge selskaper behandles likt, sier hun.
HK vil nå finlese dommen sammen med LOs advokater for å se nærmere på domspremissene. -Vår påstand har hele tiden vært at de Braathens-ansatte har krav på ansettelse i SAS med samme stillingsprosent, samme lønn og samme ansiennitet som de hadde i Braathens. Dette er en påstand vi fortsatt står ved.
-Finner vi det minste grunnlag for det vil en anke til Høyesterett være aktuelt, sier Følsvik.
HK frykter at SAS-dommen, dersom den blir stående, betyr at det er laget en juridisk mal for hvordan hele det norske næringslivet kan trikse seg ut av reglene om virksomhetsoverdragelse.
-I dag er de ansatte fra det tidligere Braathens den eneste gruppa i SAS som ikke har fått med seg rettighetene innad i SAS-systemet, sier Følsvik. Hun frykter imidlertid at det med denne dommen fort kan bli flere.
-En umiddelbar konsekvens kan være at for eksempel de ansatte i Widerøe som nå står foran en omstilling lider samme skjebne som de tidligere Braathens-ansatte. Ved en samordning av bakketjenestene i Widerøe vil de Widerøe-ansatte kunne fratas ansiennitet, stillingsprosent og alle opparbeidede rettigheter.
Kontaktpersoner ved spørsmål:
1. nestleder i HK Peggy Hessen Følsvik, telefon 23062365/ 48075807
Faglig sekretær i HK, Egil Chr. Bøckmann, telefon 23061219 / 91553378
Informasjonssekretær Ove Magnus Halkjær, telefon 23061214 / 90854418
LOs juridiske avdeling:
Avokat Sigurd-Øyvind Kambestad, telefon 23061668
Advokat Einar Engh, 23061725