Julaften, 24. desember, er i år på en søndag, noe som innebærer at vi den helga får tre etterfølgende "røde dager" 1. juledag, mandag 25. desember, og 2. juledag, tirsdag 26. desember. Vi går her gjennom lov- og avtaleverk rundt åpningstider i butikk.
I nyttårshelga blir det to etterfølgende "røde dager", ettersom nyttårsaften, 31. desember, i år er på søndag, og med 1. nyttårsdag på mandag.
En er dermed i den situasjon at to lørdager på rad etterfølges av en helg med henholdsvis tre og to "røde dager" lørdag 23. desember ("lillejulaften") og lørdag 30. desember.
Mange butikkeiere/-ledere vil trolig ønske å forlenge åpningstiden lørdag 23. desember, muligens også lørdag 30. desember, i forhold til vanlige åpningstider på lørdag. Særlig vil dette gjelde dagligvareforretninger noe forbundet allerede har mottatt meldinger om. Åpningstider på lørdager er noe forskjellige, men dagligvareforretninger og kjøpesentre har vanligvis en åpningstid normalt fram til kl. 20.00 på lørdager.
Kjøpesentre og dagligvareforretninger har vanligvis de øvrige ukedager normalt åpent fram til kl. 21.00 eller 22.00. I desember vil sannsynligvis mange utsalgssteder i tillegg benytte seg av muligheten til å holde åpent en eller flere søndager.
Forbundet er blitt kjent med at dagligvareforretninger enkelte steder i landet har planer om å holde åpent til kl. 24.00 lørdag 23. desember ("lillejulaften").
Lov om helligdager og helligdagsfred
I henhold til helligdagsfredloven § 5 skal faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere holde stengt på disse "røde dagene", bortsett fra de utsalgssteder som er nevnt i unntakene.
Helligdagsfredloven setter ingen lovmessige begrensninger på utsalgssteders åpningstid på lørdager (dag før helligdag, bortsett fra påske-, pinse- og julaften da de skal stenge kl. 16.00). Faste utsalgssteder kan således på vanlige lørdager holde åpent for salg til forbruker helt fram til kl. 24.00 så også lørdag 23. desember og lørdag 30. desember.
I henhold til helligdagsfredloven kan faste utsalgssteder holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom kl. 14 og kl. 20. I år vil det si søndag 3., søndag 10. og søndag 17. desember.
Arbeidsmiljøloven
Arbeidsmiljølovens definisjoner og bestemmelser med hensyn til søndagsarbeid og nattarbeid (§ 10-10 (1) arbeidsfri fra kl. 18.00 dagen før en søn- eller helgedag og § 10-11 (1) nattarbeid etter kl. 21.00) kommer ikke til anvendelse i forhold til faste utsalgssteders åpningstider og butikkansattes arbeidstid i den sammenheng. Når det gjelder arbeid påfølgende søndager så gjelder det spesielle regler rundt dette. Vi viser her til Arbeidsmiljølovens § 10-8 (4).
Overenskomst og Hovedavtale
Ved utsalgssteder/butikker som er bundet av tariffavtale er HK-medlemmene omfattet av reglene og bestemmelsene i en overenskomst, hovedsakelig Landsoverenskomstene med HSH og SAMFO, i noen tilfeller Butikkoverenskomsten med NHO, med tilhørende Hovedavtale.
Arbeidstidsrammen og den daglige arbeidstid med faste spisepauser skal være fastsatt i avtale mellom den enkelte bedrift og tillitsvalgte. Endringer i avtalt arbeidstidsordning kan bare skje etter forhandlinger, og etter at bestående arbeidstidsordning er sagt opp skriftlig med fire ukers varsel. Ny arbeidstidsordning skal fremlegges senest tre uker før varslingsfristens utløp.
Ved midlertidig endring av åpnings-/stengetiden for en periode på inntil 2 dager, skal det gis minst 1 ukes varsel. Ved midlertidig endring av åpnings-/stengetiden for en periode på inntil 4 dager, skal det gis minst 14 dagers varsel. For øvrig heter det at bestemmelsene om midleritidig endring ikke kan anvendes for julaften, nyttårsaften og pinseaften.
Ved midlertidig endring av arbeidstiden skal arbeidstakere med helsemessige, sosiale eller andre velferdsgrunner kunne fritas dersom dette kan skje uten særlig ulempe for virksomheten.
Landsoverenskomstene har også en bestemmelse om forskjøvet arbeidstid før jul, hvor det heter at den ordinære arbeidstid de siste 14 arbeidsdagene før julaften kan begynne og slutte to timer senere. Dette må være meddelt med 14 dagers varsel.
I en merknad oppfordrer tariffpartene til at arbeidstid i anledning julehandelen planlegges i god tid, og viser i den sammenheng til bestemmelsen om gjennomsnittsberegning.
Deltidsansatte omfattes av særskilte bestemmelser hvor det heter at den avtalte faste arbeidstid bare kan endres etter forutgående avtale med vedkommende deltidsansatte og etter en varselsfrist/oppsigelsesfrist på fire uker.
Butikkoverenskomsten med NHO har til dels noe færre tarifferte bestemmelser angående arbeidstid.
I Landsoverenskomstene heter det dessuten at dersom en bedrift har planer om forandring av drift/arbeidstiden og disse vil få innvirkning på arbeidstidsordningen, skal saken først behandles i overensstemmelse med reglene i Hovedavtalen HSH § 2 F 3, SAMFO Kap. IX. Det dreier seg da om informasjon og drøftelse, og hvor tillitsvalgte skal gis mulighet for å fremme sine synspunkter før beslutninger treffes.
Tilsvarende bestemmelser finnes i Hovedavtalen med NHO Kap. IX.