Flere søndagsåpne butikker

Flere matvarekjeder gjør seg nå klare til å åpne såkalte Brustad-buer for å erobre søndagsmarkedet.

I følge HK-Nytt gjør nå både Rimi, Coop og Rema seg klare. Dagligvarekjedene mener søndagsåpent skal redde sviktende omsetning. Norgesgruppen skal ikke lenger få ha monopol på søndagsåpne matbutikker. Nå får Joker, Kiwi og Bunnpris konkurranse fra de andre. Flere kjedebutikker bygges om for å kunne erobre søndagsmarkedet.

Nylig ble det kjent at Ica-konsernet tapte over 400 millioner kroner i Norge i løpet av første halvår i år. Nå tror ledelsen det vil hjelpe med et søndagsløft. Ica har i følge E24 blinket ut Østlandet som sitt hovedsatsningsområde.  

Ica/Rimi er ikke alene om å legge søndagsstrategi, og konkurransen er ikke bare begrenset til byene på Østlandet. Rema 1000 holder på å bygge sin første Brustadbu. Den skal ligge i Mo i Rana.

Også i Coop sysler de med tanken om å åpne søndagsbutikker. Hovedtillitsvalgte Arne Ervik sier til HK-Nytt at de frykter utviklingen nå som konkurrentene satser hardt.
Jeg vet at det snakkes om søndagsåpent i Coop, men det er foreløpig ingen konkrete prosjekter i gang. Men hvis Rimi og Rema starter opp med søndagsbutikker, mener jeg det er veldig sannsynlig at Coop følger etter, sier han.

HKs nestleder Bjørn Mietinen mener det er tragisk at utviklingen får skje uten at noen løfter en politisk finger.

Ansvarlig statsråd Trond Giske har jo sagt at han skal følge med på utviklingen når det gjelder søndagsåpne butikker, men det får jo bare lov til å eskalere, sier Mietinen, som stiller spørsmålstegn ved om kjedene opererer innenfor lovens grenser.

Mietinen er opptatt av å finne ut hvordan bemanningen av alle de nye butikkene skal skje. Er det de fast ansatte som må begynne å jobbe søndager, eller er det egne ansatte som hyres inn for søndagsjobbing?

Jeg har hørt fra tillitsvalgte at butikkledelsen vil basere det på frivillighet. Men så lenge de ikke ansetter flere, vil jo problemet forskyves rundt i butikken. Noen må jobbe mer for å fylle alle timene i løpet av uka. Vi vil følge nøye med på hvordan dette slår ut for våre medlemmer, sier han.

Les artikkelen i sin helhet her.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?