– Dagens sykelønnsordning skal ikke svekkes. Diskusjonen nå handler om hvordan vi kan få ned sykefraværet, og regjeringen har pekt på flere mulige tiltak som blir en del av diskusjonen mellom oss, myndighetene og arbeidsgiverne i arbeidet med å fornye IA-avtalen, sier LO-leder Roar Flåthen.
Vi må grundig gjennomgå de forslagene som er fremmet, slik at vi vet hva vi skal si ja og nei til. Dessuten må vi se på andre tiltak som kan bidra til å få ned sykefraværet. Når regjeringen nå inviterer til en dialog om dette, og i motsetning til i 2006 ikke vil tre løsninger nedover hodet på oss og arbeidsgiverne, må vi ta utfordringen.
Flåthen peker på at LO er i en unik situasjon. Ikke bare er vi helt klare på at arbeidstakernes rettigheter i rettigheter i sykelønnsordningen skal opprettholdes, men det står svart på hvit i Soria Moria II og statsministeren forsikret det to ganger under sin innledning på kartellkonferansen på Gol. Derfor kan vi nå bruke tiden på å diskutere virkemidler som faktisk vil virke, og den debatten bør alle bidra til.
LO-lederen har merket seg at også arbeidsgiverne ønsker å delta i en konstruktiv dialog. Skal vi få ned sykefraværet må vi gjøre noe med årsakene. Arbeidsgiverne har en viktig rolle i dette arbeidet. Jeg og Bernander er enig om at IA-avtalen må fornyes. Det må skje i et treparts samarbeid. Skal vi få til det, må alle være enige, sier Flåthen.
Forbundsleder i Handel og Kontor, Sture Arntzen, uttrykker overfor HK-Nytt stor skepsis til Jens Stoltenbergs eksempler på tiltak til å få ned sykefraværet. Han sier at forslaget om å øke arbeidsgivernes økonomiske bidrag i sykelønnsordningen, ved at de må betale ti eller tjue prosent av de langtidssykmeldtes lønn vil bidra til at det blir vanskeligere for kronisk syke og de med livsstilsykdommer å få jobb. Direktør i arbeidsgiverforeningen HSH, Kim Nordlie, deler forbundslederens bekymringer.
Sture Arntzen er likevel mest opptatt av at arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen ikke røres. Uten fredning av disse, vil verken Arntzen eller resten av fagbevegelsen være med på å diskutere et eventuell nytt solidaritetsalternativ, sier han.
Les hele intervjuet med Sture Arntzen i HK-Nytt her.