Gratulerer med 1. mai!

Takket være en samlet og mektig arbeiderbevegelse har vi i Norge klart å bygge et av verdens beste land å bo i, men det betyr ikke at våre seirer varer evig. Uten minner, arven og kontakten med vår opprinnelse og røtter gjennom mange tiår, vil vi ikke ha evnen til å oppfylle våre mange viktige oppgaver. Den viktigste er å sikre våre medlemmers rettmessige andel av de verdier den enkelte er med å skape. Årets slagord er ”Sammen for arbeid”. Vi viser solidaritet med de mange millioner av fagforeningskamerater over hele verden som har blitt kastet ut i arbeidsledighet av en hensynsløs spekulasjonsøkonomi og en økonomisk politikk uten styring.

Lik lønn for arbeid av lik verdi, hvor står vi i dag? Kvinner har i dag ca 85% av menns timelønn, i snitt 4 000 kroner mindre i måneden, og vi har dessverre ikke sett noen bedring de siste 15 årene. Derfor krever vi likelønn nå!

Vi har i dag et døgnåpent samfunn som alltid må ha hjulene i gang for å produsere og selge varer for å øke profitten. Et samfunn der arbeidstakeren blir tvunget til å jobbe 7 dager i uka, døgnet rundt. Like viktig som at vi står sammen for arbeid, er det at vi står sammen for fritid! Vil du ha en kalender med bare hverdager?

Anstendig arbeidstid handler ikke bare om når man skal jobbe, men også om hvor mye. Et av de store problemene i norsk arbeidsliv er at over hundre tusen arbeidstakere ikke får anledning til å jobbe så mye som de selv ønsker. De blir tvunget til å jobbe ufrivillig deltid. Vi mener at heltid skal være en rettighet, mens deltid kan være en mulighet.

Våre medlemmene innenfor NHO-området må denne gangen gå veien om Riksmeklingsmannen for å sikre en lønnsutvikling på lik linje med alle andre. Vi har ved dette oppgjøret krevd en garantilønn på opptil 90 % av gjennomsnittlig industriarbeiders lønn, men disse garantiene vil ikke NHO imøtekomme. Derfor er det stor fare for streik mandag 10. mai.

Handel og Kontor ønsker alle sine medlemmer en flott 1. mai og vi oppfordrer alle til å stille opp på sitt lokale 1. mai arrangement!

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?