Blir ikke kvitt sosial dumping med EØS-avtalen

Boye Ullmann skjønner ikke hvordan problemet med sosial dumping i Norge skal kunne løses med dagens EØS-avtale.

Mye av første del av Manifest Årskonferanse var viet sosial dumping. Og helt sentralt sto saken om utbyggingen av Coops lager på Gardermoen, saken som blant annet TV 2 viet stor oppmerksomhet. Fellesforbundets Boye Ullmann gjorde en kjempejobb med å synliggjøre og saken. Dette bidro til at 16-17 av hans medlemmer fikk erstatning av Coop.

– Er denne saken om sosial dumping bare toppen av isfjellet?

– Ja, absolutt. Her fins det mange, mange flere. Men vi blir ikke kvitt sosial dumping så lenge vi har den nåværende EØS-avtalen, sier Ullmann til FriFagbevegelse.

– Sa du det også til LO-leder Gerd Kristiansen bak scenen?

– Nei, det får bli en annen gang, sier en smilende Ullmann.

– Var det spesielt at Coop var inne i bildet her?

– Ja det trigget jo litt ekstra. Samtidig gjorde jo dette at mediene ble spesielt interesserte.

Levde ikke, men overlevde

Coops høyteknologiske lager på Gardermoen med en prislapp på 1,5 milliarder kroner fikk en skikkelig ripe i lakken da det viste seg at både arbeids- og boforhold for de i all hovedsak utenlandske arbeiderne var elendige. Noen av arbeidsoppgavene var dessuten livsfarlige. Arbeiderne var misfornøyde og følte seg utnyttet. En av disse var den spanske rørlegger Fran Almonte som sammen med en kollega fikk varslerprisen Stockmanns Hammer fordi de meldte fra om forholdet. Sentral i denne saken var også Boye Ullmann. Ullmann og Almonte fortalte kortversjonen av historien på Manifests Årskonferanse.

– Vi bodde 12 personer i ei lita brakke i opptil ni måneder. Jeg hadde som arbeidsleder om lag 13.500 kroner netto i måneden, mens andre bare fikk 10.000. Dette tilsvarer 50 kroner timen. Da min mor ringte meg og spurte om hvordan vi levde, svarte jeg at vi levde ikke, vi overlevde, sa Almonte.

Mediene er viktig

Boye Ullmann begynte å ane ugler i mosen da han fikk høre om at alle norske firmaer var utkonkurrert da Coop-lageret skulle bygges. Han tok seg en tur oppover. Og fikk raskt bekrefte hvor alvorlig situasjonen var. Han fikk organisert noen av rørleggerne i Fellesforbundet og de kjørte sak.

– Coop ble tatt fullstendig på senga, men tok raskt på seg solidaransvar og tok regninga for hele perioden, sa Ullmann.

Tre millioner erstatning fikk arbeiderne. Coop betalte også Fellesforbundets advokatutgifter.

– Arbeidstilsynet hadde vært der noen ganger. Og det er riktig at de anmeldte saken. Men viktigst er det å ha en fagforening til å gjøre jobben. Vi sto for dokumentasjonen, og vi tok kontakt med TV 2. Det er viktig å ha mediene med seg i sånne saker, sa Ullmann.

– Ja, fagforeningen har gjort en kjempejobb i denne saken, bekrefter Almonte.

Fagbevegelsen rydder opp

– Det er vanlig at fagbevegelsen rydder opp, men det er veldig viktig at Almonte og kollegene som opplever sånne uverdige arbeidsforhold stiller opp og sier i fra. Her har også Ullmann og Fellesforbundet gjort en god jobb, men jeg tror nok ikke dette er den siste saken om sosial dumping. Den forrige regjeringen lanserte en tiltakspakke for å komme dette fenomenet til livs, og de rødgrønne gjorde mye bra på dette feltet. Derfor er det viktig at den nåværende regjeringen følger opp med enda sterkere tiltakspakker, sa LO-leder Gerd Kristiansen.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?