HK-streiken trappes opp

HK varsler i dag opptrapping av butikkstreiken. Fra mandag neste uke tas ytterligere 18 virksomheter og 67 HK-medlemmer ut i streik.

– Vi kan ikke akseptere at NHO står i veien for vårt krav om et lavlønnsløft og likelønn for våre kvinner i handelen. NHO ga gutta i Transportarbeiderforbundet en garanti for heving av minstelønnssatsene i samme bransje. Nå må gi de butikkansatte den samme garantien. HK tar kampen nå, og vi er villige til å stå løpet ut, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Fra mandag vil totalt 290 HK-medlemmer ved 71 virksomheter være i streik.

For Transportarbeiderforbundets medlemmer som leverer varene som HKs medlemmer selger var situasjonen tidligere identisk med vår. De to konkurrerende tariffavtalene (NHO og Virke) opererte med store forskjeller på minstelønnssatsene. For å harmonisere disse ble NHO enige om en opptrappingsplan over tre år.

HK har siden sist opptrapping signalisert at dersom det av hensyn til bedriftenes bæreevne er behov for en lengre opptrappingsplan enn det NHO kom til enighet med Transportarbeiderforbundet om, er vi villige til å se på det. NHO kan få en slutt på streiken og gamblingen de nå driver med sine medlemsbedrifter når som helst.

-Vi kan forstå frustrasjonen til flere av bedriftene som er rammet av streik, men det er NHO som setter disse i denne vanskelige situasjonen. Frustrasjonen må derfor rettes til NHO, det er de som sitter med nøkkelen nå, sier Sundnes.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?