Appell til statsminister Erna Solberg

HK har sluttet seg til en oppfordring til Erna Solberg om at Norge stemmer for fire FN-resolusjoner som alle foreslår tiltak for nedrustning av atomvåpen. Les brevet her.

Appell til statsminister Erna Solberg: Stem ja til FN-resolusjonene mot atomvåpen!

De undertegnede organisasjoner og aktører oppfordrer på det sterkeste statsminister Erna Solberg til å sikre at Norge under voteringen i FNs generalforsamling 2-9 november 2015 stemmer ja til følgende foreslåtte FN-resolusjoner om atomvåpen:

• A/C.1/70/L.37 Humanitarian consequences of nuclear weapons
• A/C.1/70/L.40 Ethical imperatives for a nuclear-weapon-free world
• A/C.1/70/L.38 Humanitarian Pledge for the prohibition and elimination of nuclear weapons
• A/C.1/70/L.13 Taking forward multilateral nuclear disarmament negotiations

Alle disse resolusjonene har som formål å bidra til framgang innen kjernefysisk nedrustning. De utgjør en videreføring av det svært vellykkede humanitære initiativet vedrørende atomvåpen, som ble startet med en konferanse i Oslo i 2013. På dette tidspunktet i det humanitære initiativet er det kritisk at Norge ikke vakler.

Atomvåpen utgjør en global trussel som det haster med å fjerne. De beskytter oss ikke, men utsetter oss for uakseptabel risiko, forverrer internasjonale spenninger og gjør konflikter mer farlige. Det finnes fortsatt rundt 16000 atomvåpen i verden i dag. Flere atomvåpenstater har langsiktige planer om å beholde og modernisere sine atomvåpenarsenaler, og faren for spredning til flere statlige og til ikke-statlige aktører er reell. Ny kunnskap som har framkommet gjennom det norskstartede humanitære initiativet viser at faren for detonasjoner av atomvåpen er mye større enn tidligere antatt. Vi har allerede en rekke ganger vært ubehagelig nærme slike detonasjoner på grunn av ulykker og nesten-bruk.

Internasjonale forhandlinger om å forby og avskaffe atomvåpen må igangsettes så raskt som mulig. For at det skal være mulig å oppnå resultater må slike forhandlinger være åpne for alle stater, men ikke kunne blokkeres av noen. Heller ikke av atomvåpenstater. Oppfatningen om at beslutninger må tas ved konsensus har altfor lenge hindret fremgang i arbeidet for internasjonal nedrustning og ikke-spredning.

Alle stater har et ansvar for å gjøre alt i sin makt for å påvirke til framgang innen det fastlåste internasjonale arbeidet med kjernefysisk nedrustning. Norsk støtte til en prosess for å forby og avskaffe atomvåpen vil være i tråd med oppfordringer fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Den internasjonale Røde Kors-komiteen, pave Frans, Kirkenes Verdensråd, internasjonal fagbevegelse ITUC som organiserer 200 millioner medlemmer og en lang rekke andre aktører. De har lagt sin tyngde bak kravet om et forbud, fordi dette nå er et humanitært imperativ. Det politiske flertallet på Stortinget har også sagt tydelig fra om at Norge må ha en lederrolle i det internasjonale arbeidet for et forbud mot atomvåpen, og at dette lar seg forene med vårt NATO-medlemskap.

Atomvåpenstater hevder at de fortsatt trenger atomvåpen for sin sikkerhet og holder dermed resten av verden som gisler under en trussel om utslettelse. Så lenge Norge unnlater å utfordre USA, Storbritannia og Frankrike på dette innenfor NATO, bidrar vi til å legitimere atomvåpen og kjernefysisk avskrekking og til å gjøre arbeidet for nedrustning og ikke-spredning vanskeligere.

Som Ban Ki-moon har sagt: Det finnes ingen rette hender for feil våpen.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?