Ja til ekte handlefrihet! Se opp for de snikende søndagstyvene!

Søndagen som vi kjenner den, er under press – til tross for at flertallet av både kunder, butikkansatte og butikkeiere ønsker å bevare søndagen som en annerledesdag.

Søndagen gir oss god tid – en dag som er helt vår egen, med tid til de små og store øyeblikkene som skaper søndagsfølelsen. Uka har nok hverdager. Søndagen er annerledesdagen. Blir søndagen lik alle andre dager, mister vi noe som ikke kan kjøpes for penger. Derfor sier vi ja til ekte handlefrihet og nei til flere søndagsåpne butikker. Snikinnføring av søndagsåpne butikker stjeler annerledesdagen fra oss.

Dagligvarebutikker som er under 100 kvm har lov til å holde åpent. Det er ikke dem vi vil til livs. HK vil at de søndagsåpne butikkene som bryter med norsk lov må stanses, og vi vil at norske politikere skal respektere at folk flest sier nei til at søndager skal bli en vanlig handledag på storsentre og supermarkeder.

Politiet har ikke kapasitet
Selv om undersøkelser viser at de fleste ikke ønsker enda flere søndagsåpne butikker, er det likevel flere som holder ulovlig åpent. Politiet sier de ikke har kapasitet til å gripe inn mot lovbruddene. Samtidig ønsker både flere regjeringspolitikere og noen politikere i kommunene nye søndagsåpne butikker.

Blir alle dager vanlige handledager, blir det mindre av den gode tiden og mer hverdagsstress. HK ønsker å slå ring om den ene dagen i uka der du verken er forbruker eller ansatt. Fridager som er felles for de fleste er bra for alle.

Vi sier nei til mer søndagshandel, og vi finner oss ikke i at annerledesdagen blir tatt fra oss!

Økte klimagassutslipp
Blir søndagsåpne butikker, storsentre og supermarkeder vanlig slik noen politikere vil, betyr det økte klimagassutslipp, trussel om butikkdød for mange mindre arbeidsplasser, utfordringer for det frivillige Norge og et arbeidsliv med økt press på den enkelte.

Vi trenger ikke søndagsåpne storsentre og supermarkeder. Folk flest ønsker ikke frihet til å shoppe klær, møbler og elektronikk hver eneste dag, nesten døgnet rundt. Vi må beholde en dag i uka med ekte handlefrihet – der vi bruker tiden på noe annet enn å være konsumenter eller ansatte.

Norge er på vei mot et 24-timers samfunn der skillet mellom hverdag og helg viskes ut. Vi ønsker å beholde søndagen som en annerledesdag – en dag for god tid. En dag for å stresse ned. En dag for å finne ro alene eller sammen med familie og venner – eller for å gjøre det du liker. Søndagsmiddag og søndagstur er ord som betyr noe spesielt for oss. Søndagsfølelsen er verdifull. Blir annerledesdagen tatt fra deg, får du den aldri tilbake.

Vi oppfordrer deg til å bruke søndagen. Planlegg noe du kan glede deg til i løpet av uka. Gjør noe du har lyst til som gir deg glede og energi. Enten det er å se en film, gå en tur i skogen, være sammen med gode venner eller gjøre noe helt annet.

Podkast
Lytt til HKs podkast Ordna Forhold: Søndagen – en fridag for flest mulig.

Med iPhone er appen «Podkaster» installert på forhånd. Da er det bare å søke opp "ordna forhold" og du får opp HK-podkasten med alle episoder som er publisert. Med Android kan du gå inn på Google Play, søke etter og laste ned appen «Soundcloud». Så snart appen er lastet ned, kan du søke "ordna forhold" og du får opp HK-podkasten med alle episoder som er publisert.

God søndag!

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?