Medlemsråd om personlig økonomi

Mange av medlemmene våre opplever nå noe av det verst tenkelige. Jobben og inntekten blir borte. Her er noen råd hvis du er bekymret for økonomien din. 

Når vi må snu på krona
Mange av medlemmene våre opplever nå noe av det verst tenkelige. Jobben og inntekten blir borte. Her er noen råd hvis du er bekymret for økonomien din.

Ta en pust i bakken og få oversikt over økonomien. Hva må vi bruke penger på og hva kan vi vente med? Vi må betale husleie og vi må ha mat og strøm. Men vi kan velge å redusere forbruket en del og vi kan utsette en del større innkjøp. Finn det du trenger brukt på nettet og innfør handlestopp. Mange av oss har vendt oss til utenlandsreiser og hotellopphold. Dette har myndighetene satt en effektiv stopper for. Kanskje dette åpner opp for nye ferieopplevelser i eget land. Vi er jo så heldige at vi kan drikke vannet i bekkene våre og sette opp teltet i skogen ikke langt hjemmefra.

Mat er nødvending, men vi kan redusere utgiftene
Vi kan planlegge flere middager og gjøre større matinnkjøp. God planlegging fører til mindre matsvinn og lavere utgifter. Nå som krona er svak er det en god ide å kutte ned på importert mat. Når vi kjøper norske sesongvarer støtter vi opp om en nødvendig egenproduksjon av mat i landet vårt. Skjær brødet i skiver og legg det i fryseren – norske husholdninger kaster store mengder mat hver dag. Take-away mat og dyre matvarer kan velges bort. Svine- og kyllingkjøtt er både billigere og sunnere enn rødt kjøtt, i følge kostholdsrådene. Frosne grønnsaker er billigere enn ferske.

Ta en titt på lånene dine
Betal ned på de lånene du har med høyest rente. Dersom dette er vanskelig, søk om betalingsutsettelse. Du kan også be om forlenget nedbetalingstid på lånet ditt, noe som kutter de månedlige utgiftene, eller be banken om avdragsfrihet. Bankene vil sannsynligvis strekke seg langt i denne perioden. Du kan også søke om betalingsutsettelse på studielånet ditt. Dette gjør du på Lånekassens hjemmesider.

I et ekstraordinært møte kutta Norges Bank styringsrenta fra 0,75 til 0,25 prosent 19. mars. Det er et kutt på 0,5 prosentpoeng. Hvis banken din ikke har fulgt etter og satt ned renta på lånet ditt, bør du vurdere å bytte bank.

Mange av våre medlemmer har lån gjennom LOfavør. SpareBank 1-bankene er innstilt på, innenfor de rammene de rår over, å finne løsninger for medlemmer som kommer i en vanskelig økonomisk situasjon. Kundene oppfordres til å bruke telefon eller bankens digitale kontaktpunkter for å oppnå kontakt. Alle SpareBank 1-bankene har varslet at boliglånsrentene settes ned som følge av koronakrisen. Ny rente og endringstidspunkt vil variere mellom de selvstendige SpareBank 1-bankene. Medlemmer med LOfavør boliglån vil få melding fra banken sin om ny rente.

Avdragsfrihet på lån
SpareBank 1-bankene er innstilt på å gjøre det enklere å få avdragsfrihet på lån, for de som nå er i en krevende situasjon som følge av koronakrisen. Medlemmer som er berørt av koronasituasjonen slik at det blir vanskelig å betale kredittkortregning fra LOfavør Mastercard, kan tilbys betalingsfri måned eller nedbetalingsplan avhengig av betalingssituasjon. Medlemmene som har behov for dette, må ta kontakt med SpareBank 1, www.sparebank1.no

Forskudd på dagpenger
For å hjelpe deg som er rammet av permittering i en vanskelig tid, tilbyr nå flere SpareBank 1-banker forskuttering av dagpenger for medlemmer som er hardt rammet av krisen. Lånet er et kortsiktig forskudd på dagpenger fra Nav og skal bidra til å dekke utgiftene dine til det aller nødvendigste. Du må være kunde og ha lønnsinngang i banken fra før for å få lånet.

Forsikring – nødvendig eller ikke?
Forsikringer er en nødvendig utgiftspost. Gjennom LOfavør har du Norges beste innboforsikring. I tillegg må huset forsikres. Også reiseforsikring er nødvendig, selv om reiseaktivitet nok må unngås en god stund. Men i det du er utenfor huset er du definert å være på reise.

Forbrukerrådet anbefaler å forsikre deg mot de store katastrofene, men ikke de mindre.
https://www.forbrukerradet.no/forside/okonomi-og-betaling/forsikring/sjekkliste/  

Det er en jobb å gå gjennom forsikringene sine. Dersom du er permittert, er tiden inne for å få en skikkelig oversikt nå.

Hvis du er av dem som blir permittert, får du nå en høyere kompensasjon enn tidligere. Hvis du er blant dem med lavest inntekt betyr dette en kompensasjon på 80 prosent av lønn i inntil 26 uker. For inntekt mellom rundt 300.000 til 600.000 i årsinntekt (3 og 6G) er dagpengesatsen 62,4% som før. Dette innebærer at de fleste av oss som er permittert vil ha mellom 70 og 80 prosent av normal lønn i disse ukene.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?