Aldri tie, aldri glemme

Til alle som har mistet livet til rasismen og høyreekstremismen. Til alle som har fått kjenne på kroppen konsekvensene av at ord blir til handling.

For dere lover vi ikke et minutts stillhet, men et liv i kamp.

Dette står i boken AUF ga ut nå ti år etter 22. juli 2011, "Aldri tie, aldri glemme".

Det er også et viktig løfte vi må gi til oss selv og hverandre. Vi må aldri glemme det som skjedde, de som mistet livet for det de trodde på, og de som ble skadet – noen for livet. Vi må aldri tie om hva som skjedde, hvem angrepet fra terroristen var rettet mot, og hvordan handlingen henger sammen med høyreekstreme holdninger.

Forbundsstyret i HK har akkurat besøkt Utøya. Vi ville minnes det som skjedde og ære medlemmene våre som mistet livet i regjeringskvartalet og på Utøya for ti år siden. Jeg har ikke vært på Utøya siden begynnelsen av 2000-tallet og både gruet og gledet meg til å reise. Jeg har mange gode minner fra Utøya som det er fint å tenke tilbake på, men jeg var forberedt på at besøket ville bli tøft. Det ble et sterkt, men fint gjensyn med Utøya. Godt og vondt på samme tid, men det var kjekt å være tilbake!

Mellom furutrærne på minnestedet på Utøya – Lysningen – mintes vi alle de som mistet livet. Der henger metallringen med navn og alder på alle som ble brutalt drept. På vegne av HKs medlemmer la jeg ned et hjerte av roser på minnestedet.

Jeg kan bare lytte til de som var på Utøya. Jeg var ikke der. Det er helt umulig å forestille seg hvordan våre kamerater hadde det for ti år siden for oss som ikke var der. Men det å besøke Utøya forteller oss likevel en historie vi skal ta med oss og bringe videre. Det skylder vi oss selv, hverandre og alle som ble frarøvet livet, alle som opplevde fortvilelse, frykt og dødsangst, og alle som ble merket for livet.

I boken AUF har gitt ut beskriver ulike stemmer tiden etter den vonde dagen med bunnløs sorg og kampen for å gjenoppbygge AUF og Utøya. Boken belyser de historiske røttene til ytre høyre og peker på behovet for å ta et oppgjør med ideologien bak terrorangrepet.

Jonas Gahr Støre skriver i boka at det første vi må erkjenne er at ord teller, at ord kommer fra holdninger, og at ord og holdninger kan lede til handlinger. Terrorangrepet 22. juli 2011 var et angrep på AUF, Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen.

Alle har et ansvar for å ta et oppgjør med ideologien bak terrorangrepet. Vi skal være en tydelig stemme på arbeidsplassen, i fagforeningen og i det politiske ordskiftet, og stå opp for dem som utsettes for intoleranse, diskriminering og hatytringer. Kampen mot høyreekstremisme og rasisme må vi ta hver eneste dag. Slik kan vi minnes de som mistet livet i terroren 22. juli.

Christopher Beckham, forbundsleder HK i Norge.

Fra HK-Nytt nr. 6-2021.

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?