Arbeidsmarkedet får en boost: Statsbudsjettet 2024 satser på jobber og økt velferd. Forbundsleder Christopher Beckham er godt fornøyd med styrkede velferdsordninger og regjeringens tiltak på arbeidsmarkedet. Dette vil våre medlemmer merke, sier han.
– Regjeringens viktigste jobb er trygg og ansvarlig økonomisk styring i landet vår. Spesielt nå når mange merker høyere priser og renter i hverdagen. Da er videreføringen av arbeidsmarkedstiltakene helt sentrale. Sier Christopher Beckham, forbundsleder i HK Norge
Regjeringen foreslår at bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak øker med 238 millioner. kroner i statsbudsjettet 2024 sammenliknet med saldert budsjett 2023. Det gir grunnlag for å videreføre om lag samme nivå på bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak som i annet halvår 2023.
– Det viktigste vi kan gjøre i arbeidsmarkedspolitikken nå, er å legge til rette for at alle som kan og vil jobbe, får muligheten til det. Ved å videreføre satsingen på arbeidsmarkedstiltak vil Regjeringen sørge for at tilgangen på arbeidskraft øker og at flere kan komme inn i arbeidslivet. Fortsetter Beckham
Fredag morgen la Støre-regjeringen frem statsbudsjettet for 2024. Fagforeningslederen er glad for at Regjeringen prioriterer tiltak som hans medlemmer vil merke direkte på lommeboken.
– Samlet er dette et budsjett for redusert ulikhet. Det er en omfordelende vridning i skattepolitikken, samtidig som velferdstjenestene styrkes Det er viktig og viser at hovedlinjene i norsk politikk har endret seg med denne Regjeringen. Avslutter Beckham
Arbeidsmarkedstiltak fra statsbudsjettet 2024:
- Regjeringen foreslår at bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak øker med 238 millioner. kroner i 2024 sammenliknet med saldert budsjett 2023. Det gir grunnlag for å videreføre om lag samme nivå på bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak som i annet halvår 2023. Beregningsteknisk tilsvarer det et samlet tiltaksnivå på om lag 60 100 plasser.
- Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til Varig tilrettelagte arbeidsplasser med 82,4 millioner kroner. Gjennom VTA tilbys det arbeid i en forhåndsgodkjent virksomhet, eller på en ordinær arbeidsplass med oppfølging. Styrkingen vil gi rom for om lag 500 nye plasser i 2024
- Regjeringen styrker ytterligere innsatsen rettet mot useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Regjøringen vil øke budsjettet til Arbeidstilsynet med 5 millioner kroner og foreslår også 15 millioner kroner til styrking av samarbeidet mot arbeidslivskriminaliteti Innlandet.
- Regjeringen vil iverksette et avgrenset forsøk med arbeidsorientert uføretrygd for uføre under 30 år. Regjeringen foreslår å øke driftsbevilgningen til Arbeids- og velferdsetaten med 82,5 mill. kroner i 2024 for å dekke utgifter til å sette i gang forsøket. Utgiftene i 2024 er til systemendringer, opplæring i Arbeids- og velferdsetaten, saksbehandling og oppfølging.
- Regjeringen foreslår å bevilge 6,2 millioner kroner i 2024 til å endre reglene for barnetillegg, slik at flere får beholde tillegget. Forslaget innebærer at foreldre som mottar arbeidsavklaringspenger, uføretrygd eller kvalifiseringsstønad vil ha rett til barnetillegg selv om de har barn under 18 år som har inntekt som overstiger grunnbeløpet, som per 1. mai 2023 utgjør 118 620 kroner. Endringen kan gjøre at unge får viktig arbeidserfaring og tilknytning til arbeidslivet i tidlig alder. I tillegg foreslår regjeringen å bevilge 36 millioner kroner til å oppjustere barnetilleggene til dagpenger, arbeidsavklaringspenger og kvalifiseringsstønad i tråd med den anslåtte prisveksten. Regjeringen foreslår også at begge foreldre som får tiltakspenger kan motta barnetillegg, i stedet for bare én av foreldrene som i dag.
- Det ble bevilget 175 millioner kroner til ungdomsgarantien i 2023. For 2024 foreslår regjeringen å øke driftsbevilgningen til NAV med ytterligere 205,1 mill. kroner. Det gir en samlet økning i bevilgningen på 380 millioner kroner sammenliknet med 2022. Økningen skal gå til styrket bemanning for å gjennomføre ungdomsgarantien, og kompetansehevende tiltak i NAV. Det skal gå til ca. 360 stillinger.
Tiltak i møte med økte levekostnader:
- Regjeringen foreslår at maksimalt fradrag for fagforeningskontingent prisjusteres fra 7.700 til 8.000 kroner.
- Redusert inntektsskatt for inntekt under 750 000 kr
- Økt reisefradrag for pendlere (I 2022-budsjettet økte vi reisefradraget for pendlere betydelig. Fradraget ble prisjusterti 2023 og foreslås prisjustert også i 2024) For kjørelengde tilsvarende Hamar–Oslo (128 km hver veg, 230 dager) gir dette en lettelse på om lag 2 800 kroner i 2024 sammenlignet med 2021.
- Regjeringen foreslår å redusere barnehageprisene til 2000 kroner per måned i hele Norge fra august 2024. I sentralitetssone 5 og 6 foreslås det å senke prisen til 1500 kroner per måned.
- Fra september 2023 er beregningen av strømstønad lagt om til å være timesbasert. I statsbudsjettet for 2024 foreslår Regjeringen at terskelverdien for stønad blir prisjustert fra 70 øre/kWh til 73 øre/kWh fra 1. januar 2024. Forslaget for 2024 innebærer at staten for hver enkelt time og i alle måneder vil dekke90 pst. av strømprisen over 73 øre/kWh i det prisområdet husholdningen tilhører, oppad begrenset til et månedlig forbruk på 5000 kWh.
- Fra april 2024 vil regjeringen inngå nye kontrakter med flyselskapene som driver FOT-rutene på kortbanenettet. I de nye kontraktene halveres maksimaltakstene, i tillegg til andre tilbudsforbedringer.
- Fra og med 2024 blir barnetilleggene til AAP, dagpenger og KVP økt årlig tilsvarende anslått prisvekst. Barnetillegg til mottakere av arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og kvalifiseringsstønad gis uavhengig av barnets inntekt.
- I statsbudsjettet for 2023 ble det innført en ordning med ferietillegg til dagpenger. Ferietillegget ble utbetalt i juni til alle som mottok dagpenger i minst åtte uker i 2022. Ferietilleggsordningen foreslås videreført i 2024