Forhandlingene med Vinmonopolet har startet.

Årets lønnsoppgjør for Vinmonopolet startet i dag. Dette er del to av Spekters lønnsoppgjør i 2024. HK Norges delegasjon håper å være ferdig iløpet av 23. april.

– Vårt viktigste krav er økt kjøpekraft, men vi har også krav knyttet til økning av kompetansetillegg (blant annet fagbrev) sier Lena Reitan, nestleder i HK Norge.

HK Norge følger frontfagsresultatet, og forhandler etter de fire kriteriene.

– Vi har også et krav om økning av UB-tilleggene. Dette er ekstrabetaling for å jobbe utenfor normalarbeidsdagen.

Delegasjonen er i godt humør, og gleder seg til gode forhandlinger. Vinmonopolet er en spesiell bedrift i Norge, som har et samfunnsansvar og er et alkoholpolitisk virkemiddel.

– De ansatte i polet har et spesielt ansvar også for å ivareta alkoholpolitikken i landet. Det gjør denne avtalen litt mer spesiell sier Lena Reitan.

Arbeidsgiverforeningen Spekter sine A- og B-forhandlingene:

Forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter er litt annerledes enn for mange andre steder i privat sektor. Her forhandlingene todelte, hvor A-delsforhandlinger handler om det generelle lønnstillegg i bransjene. B-delsforhandlingene skjer ute på hver bedrift, i denne situasjonen det store statlige Vinmonopolet.

Forhandlingene skal følge fire kriterier. Disse står i overenskomsten og gjelder for mange avtaler mellom LO og arbeidsgiversiden.   

  • Virksomhetens økonomi
  • Produktivitet
  • Konkurranseevne
  • Fremtidsutsikter
Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?