Viktig informasjon: Plassoppsigelse, plassfratredelse, streik og permitteringsvarsel

1. Hva er plassoppsigelse?

HK i Norge varsler rutinemessig plassoppsigelse når et oppgjør går til mekling. Plassoppsigelse skjer i forkant av en arbeidskonflikt, som streik eller lockout, og innebærer en kollektiv oppsigelse av arbeidsavtalene. Dette er nødvendig for at en lovlig arbeidskamp kan igangsettes. Plassoppsigelsen må være skriftlig og sendes til Riksmekleren med en frist på 14 dager. NB: Plassoppsigelse betyr ikke nødvendigvis at det blir streik eller lockout.

2. Hva er plassfratredelse?

Plassfratredelse er et varsel der det konkret oppgis hvilke arbeidstakere som vil bli tatt ut i streik eller lockout. Dette skjer vanligvis fire dager før arbeidskonflikten starter, slik at partene vet hvilke virksomheter og hvem som vil bli omfattet av konflikten. Opptrapping av konflikten krever ny plassfratredelse med samme varslingsfrist.

3. Når kommer informasjon om hvem som skal streike?

Du vil få beskjed fra HK Norge når plassfratredelsen er klar, som vanligvis vil være minst fire dager før streiken trer i kraft. Informasjonen vil detaljere hvilke arbeidstakere og virksomheter som blir direkte berørt.

4. Hva er betinget permitteringsvarlsel?

Noen medlemmer har rapportert at de har mottatt betinget permitteringsvarsel fra sin arbeidsgiver som følge av potensielle streiker, eller direkte i deres egen virksomhet. Det er viktig for deg å forstå hva dette innebærer.

Et betinget permitteringsvarsel er ikke en bekreftelse på at du vil bli permittert, men det er en standard prosedyre for bedrifter å varsle om mulige permitteringer under slike omstendigheter. Dette varselet gir bedriftene en mulighet til å forberede seg på eventuelle driftsforstyrrelser som kan oppstå dersom det blir streik.

Under tarifforhandlinger må det mekles med bistand fra Riksmekler etter et brudd i de sentrale forhandlingene, før en streik eventuelt kan iverksettes. Dersom det ikke oppnås enighet gjennom mekling, kan HK Norge velge å benytte streik som et pressmiddel. En eventuell streik vil ikke tre i kraft før etter at meklingsfristen hos Riksmekleren utløper.

Hva betyr dette for deg som HK-medlem? Kun medlemmer i de forbundene som har brutt forhandlingene og gjennomført mekling kan tas ut i streik av sitt eget forbund. Imidlertid kan streik hos andre påvirke normal drift i bedriften du arbeider i. Dette kan resultere i at ansatte som ikke er direkte involvert i streiken, ikke får utført sine vanlige arbeidsoppgaver, noe som igjen kan gi bedriften grunnlag for å iverksette permitteringer.

Det er viktig å huske på at en saklig grunn må foreligge for at en permittering skal være gyldig. Bedriften må kunne dokumentere at det faktisk er en nødvendighet å redusere arbeidsstyrken midlertidig på grunn av driftsforstyrrelser forårsaket av streiken. Men personer som ikke er medlemmer kan ikke motta økonomisk støtte og bistand fra forbundet. Om de ønsker den tryggheten må de melde seg inn, før mekling.

Gangen i et tariffoppgjør:

Tariffoppgjøret starter med at tariffavtalene sies opp og forhandlinger gjennomføres. Ved brudd i forhandlingene, følger plassoppsigelse og mekling hos Riksmekleren. Dersom meklingen ikke fører fram, og oppsigelsesfristene er overholdt, kan en lovlig arbeidskonflikt iverksettes. Det endelige omfanget av arbeidskonflikten fastsettes i plassfratredelsen. Hvis partene blir enige, avsluttes konflikten og arbeidet gjenopptas. Hvis ikke, kan streiken eskalere eller avsluttes av myndighetene med såkalt tvungen lønnsnemd.

For mer detaljert informasjon om prosessene og dine rettigheter, besøk våre informasjonssider eller kontakt oss direkte hos HK Norge.

Ønsker du mer informasjon om tariffoppgjøret 2024?
Vi i HK Norge har laget en samleside med mye av den viktigste informasjonen for årets oppgjør. Følg med der, og på nyhettsaker publisert på hjemmesiden for å holde deg oppdatert.

Har du flere spørsmål?
Ta kontakt med din nærmeste tillitsvalgt eller ditt regionskontor.

Fare for storstreik

HK Norge møter Virke hos Riksmekleren 28. april, blir det ikke enighet blir det storstreik….

Read More

LO og Finans Norge ble enige

Christopher Beckham forbundsleder HK Handel og Kontor møter Therese Høyer Grimtad direktør Arbeidsliv i Finans…

Read More

Events Calendar

Kalender for Arrangementer

M man

T tir

O ons

T tor

F fre

L lør

S søn

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

2 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

1 arrangement,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

0 arrangementer,

Hei, jeg heter Sidsel. Hva kan jeg hjelpe med?